Претендентът за световната титла Магнус Карлсен ще изиграе първия ход в мача с шампиона Вишванатан Ананд. Той започва днес в родния град на Ананд Ченай в Индия. На пресконференцията индийският гросмайстор обяви екипа, който ще работи за него - сънародниците му Кришнан Сашикиран, Чанда Сандипан, поляка Радослав Войташек и унгареца Петер Леко.

Претендентът за титлата благодари за откровеността, но за съжаление не може да отговори с взаимност и да обяви имената на своите помощници. В това няма нищо чудно, защото самото присъствие в екипа на един гросмайстор дава огромна информация за областите, в които ще се води теоретичната битка в дебюта. Днес с тоталното навлизане на компютрите в шахмата предварителната дебютна подготовка придоби още по-голямо значение.

Прогнозите са нещо естествено преди началото на мача, особено на именити гросмайстори. Ето и някои от тях.

Евгени Васюков: „Всички специалисти единодушно дават предпочитания на Карлсен и смятат, че той доста лесно ще спечели мача. Аз не съм на това мнение, защото добре познавам Ананд от младежките му години, от времето когато бях два пъти треньор на индийския отбор. Мачът ще бъде интересен и упорит."

Сергей Смагин: "Шансовете на Карлсен в мача са силно преувеличени. Букмейкърите се основават на статистически показатели. Историята показва, че в мача за шахматната корона не винаги побеждава фаворитът. Достатъчно е да си спомним борбата между Гари Каспаров и Владимир Крамник."

Ян Непомнящи: „Смятам, че Карлсен има много добри шансове да победи. Трудно ми е да повярвам, че Ананд ще покаже играта си от мача с Крамник. На негова страна е огромният опит от мачовете, но от друга страна е възрастта. Много неща ще се решат в дебютния дуел. Ако Ананд започне да получава преимущество във всяка партия, ще стане интересно. Важно за него е да запази резултата на старта и ако е възможно, да заложи на дебюта."