Осемгодишният шахматист Роман Шоджиев е голямата сензация на Световното първенство по ускорен шах в Самарканд, съобщи БТВ.В турнира участва и България.

В първия ден от надпреварата руснакът победи сензационно с черните фигури гросмайстора от Узбекистан Джахонгир Вахидов (ЕЛО 2527). Във втория ден, играейки с белите фигури, той победи норвежеца Йохан-Себастиан Кристиансен (ЕЛО 2494).

Въпреки крехката си възраст, Шогджиев не случайно е сред най-силните. Въпреки че класирането му е относително скромно (2042), той спечели световната титла за момчета до 8 години през октомври с 11 победи от 11 възможни. Вахидов има много по-висок статус - той е победител в Световната шахматна олимпиада през 2022 г. като част от националния отбор на Узбекистан и шампион на Узбекистан по ускорен шахмат. Роман не се уплаши от звездния си опонент и след като излезе от трудна ситуация, нанесе мощен удар.

Мнозина предположиха, че това е случайност. Може би и 25-годишният Кристиансен е мислел така, тъй като направи грешка и беше принуден да признае поражение след 71-ия ход.

В същото време Рома се държеше възможно най-спокойно и се разхождаше из залата, гледайки други маси, когато Йохан-Себастиан обмисляше ходове.

Най-силният шахматист в света и лидер в настоящата надпревара норвежецът Магнус Карлсен не скри изненадата си, когато му съобщиха за поражението на своя сънародник в партията с Шоджиев.

"Не бях чувал за него. Тези деца са добри. Много впечатляващо. Шогджиев ходеше ли из залата, както аз? Може би след няколко години той ще бъде видян на самия връх", казва Карлсен в интервю за NRK.

Норвежките експерти бяха буквално шокирани от видяното. Те не можеха да си спомнят подобни подвизи от момчетата на толкова млада възраст.

"Това е абсолютна сензация. Най-малкият ни гросмайстор е на 12 години. Това е световна сензация", пишат викингите.

Норвежците интервюираха и майката на Шоджиев. Тя се пошегува, че непосредствената цел на Рома е да стане световен шампион, като победи Карлсен.

"Рома е малко момче. Той наистина харесва шаха и иска да играе срещу Карлсен. Работи много здраво. Знае какво трябва да направи, за да постигне мечтата си. Що се отнася до похвалата на Магнус, много ми е приятно да я чуя", каза с усмивка майката на младия талант.

Шоджиев е роден в Елиста, столицата на Република Калмикия. По древната игра се пали покрай баща си Савра. На турнира в Самарканд вендеркиндът се състезава под флага на ФИДЕ, както и останалите руснаци.

Общо 60 шахматисти от Русия участват в световното първенство по ускорен шахмат и блиц. Общият награден фонд на надпреварата е $1 млн. През миналата година Магнус Карлсен спечели и двата световни шампионата.

Блестящ старт за българите на Световното първенство по ускорен шахмат

Блестящ старт за българите на Световното първенство по ускорен шахмат

Ето подробности