Topsport.bg продължава рубриката си „Историята на Шампионска лига: 60 битки, 60 купи", посветена на най-великия клубен футболен турнир. В 60 поредни материала ще ви запознаем с всички издания на надпреварата, най-вече с финалите. Тази седмица на фокус е кампанията през сезон 1974/75 година.

1975 година: БАЙЕРН (МЮНХЕН)-ЛИЙДС 2:0

РАЗВИТИЕ НА ТУРНИРА, ЛЕВСКИ ОТПАДА БЕЗСЛАВНО ОТ УНГАРСКИЯ ШАМПИОН

Купата на европейските шампиони 1974/75 е 20-то издание на турнира. 30 клубни отбора участват в него, в това число 29 национални шампиона от предходния сезон и Байерн Мюнхен като носител на трофея. Тази година няма участници от Албания и Италия. Италианският шампион Лацио е наказан за една година след безредиците в срещата от втория кръг за Купата на УЕФА 1973/74 срещу Ипсуич Таун.

Участниците играят в чист турнирен формат със срещи на разменено гостуване (изключение: финалът) за короната на европейския клубен футбол. При равенство след двете срещи се гледа правилото за гол на чужд терен. Ако и там има равенство, при втората среща се изиграват и продължения и евентуално като краен изход се достига до изпълнение на дузпи.

ЕТО И ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В ТУРНИРА ПРЕЗ СЕЗОН 1974/75:

Левски-Спартак, Хвидовре (Дания), Рух Хоржов (Полша), Жунес Еш, Хайдук Сплит, Кефалик (Исланидя), Сент-Етиен, Спортниг Лисабон, Байерн (Мюнхен), Магдебург, Корк Сити, Омония (Кипър), Викинг, Арарат Ереван (СССР), Уйпещи Дожа, Лийдс, Цюрих, Слован Братислава, Андерлехт, Селтик, Олимпиакос (Гърция), Фейенорд, Колрейн (Северна Ирландия), ФК Линц (Австрия), Барселона, Валета-Малта, ХИК (Финландия), Университатеа Крайова, Атвидаберг

ЛЕВСКИ НЕ УСПЯВА ДА ПОВТОРИ ПОДВИГА НА ЦСКА!

Година след уникалното представяне на ЦСКА за КЕШ, отборът на Левски е решен също да остави диря в най-престижния клубен турнир. Надежда на „сините" дава техният триумф в „А" група през сезон 1973/1974. Левскарите започват първенството по изключителен начин, след като до зимната пауза имат 14 победи и само едно равенство срещу Спартак (Плевен). Селекцията на Димитър Дойчинов е на път да изпусне уж сигурната си титла с доста по-слаби игри през втората част, но столичани  все пак финишират на върха с точка повече от ЦСКА „Септемврийско знаме".

Голмайстор на тима става Кирил Миланов с 12 попадения, а Павел Панов остава плътно зад него с 11 гола. Левски притежава много стабилен отбор като ключови фигури в него са Кирил Ивков, Стефан Аладжов, Стефан Павлов и Войн Войнов.

Жребият за КЕШ обаче не е никак благосклонен към левскарите. Техен опонент в първия кръг е унгарският Уйпещи Дожа. „Маджарите" минават като на парад през левскарите, побеждавайки ги насред София с класическото 3:0. В тима блестят играчи като Ласло Наги, Еде Дунай, Петер Юхас, Ендре Колар, Ласло Фекете, Йозеф Хорват, Йожеф Тот, Шандор Замбо, Ласло Фазекаш, Андраш Тьорьочик, но над всички е легендата Ференц Бене. Дребен (171 см) и рано оплешивял, нападателят с техника, скорост и удар поставяше в шах отбраната и вратарите. Централен нападател и дясно крило, Бене (починал преди 9 г.), изиграва 17 сезона единствено за Дожа, а в 417 шампионатни мача вкарва 303 гола. С Унгария Ференц е олимпийски шампион през 1964 г.

Нещата не се променят и на реванша, където Левски губи с катастрофалното 1:4. По две попадения за унгарския кошмар бележат Бене и Дунай, а почетният гол, с който „сините" завършват тихичката си кампания е дело на Войн Войнов.

ПЪРВИЯТ КРЪГ ПРЕМИНАВА БЕЗ НИКАКВИ ИЗНЕНАДИ

Началото на турнира стартира без сензационни резултати. Фаворитите взимат своето, като с разгромните си победи впечатляват Хайдук (Сплит), Барселона и Фейенорд. Байерн (Мюнхен) и Магдебург преминават без игра в следващата фаза, като настоящи носители съответно на КЕШ и КНК. Омония (Никозия) пък отказва да участва поради политически причини- Кипърски конфликт.

БАВАРСКАТА МАШИНА Е ГЛАДНА ЗА ОЩЕ ТРОФЕИ!

Въпреки грандиозните си успехи, баварският колос е разтърсен от сериозни скандали. Проблеми, които според специалистите ще сложат край на немската доминация за КЕШ. След скандал с някои футболисти и треньори, клубът е напуснат от Паул Брайтнер, който отива в Реал Мадрид, а треньорът Удо Ладек е уволнен, като на негово място пристига Детмар Крамер. Допълнителна храна за критиците е твърдението, че Герд Мюлер и компания вече нямат необходимата жажда за трофеи. Германия с шестима национали от Байерн триумфира на Евро 72 и Мондиал 74, като същата година мюнхенци  взимат и КЕШ. Това обяснява слабите резултати на тима в Бундеслигата, като немците стават най-слабият шампион на Европа, относно резултатите в националното първенство. Тогава Байерн завършва на 10-то място въпреки, че печели Европейската купа за втори пореден път.

ПЪРВОТО СЕРИОЗНО ИЗПИТАНИЕ- МАГДЕБУРГ

Селекцията Детмар Крамер  има тежък съперник във втория кръг за КЕШ. Байерн ще трябва да премери сили с актуалния носител на КНК- Магдебург. Първото полувреме е истински кошмар за мюнхенци, които изостават с 0:2 от източногерманския си опонент. След почивката баварците демонстрират истинските си качества и стигат до пълен обрат след два гола на Герд Мюлер и един на Клаус Вундер.

Името на Герд Мюлер е актуално и на реванша, когато Байерн не повтаря грешките си и печели  с 2:1. Великият нападател бележи 22', 55'-ата минути,с  което праща своя отбор на четвъртфиналите. Силите на Магдебург пък стигат само за почетно попадение на Шпарвасер.

Колосът на немския футбол страда и в първия си мач срещу сензационния шампион на СССР-Арарат (Ереван). Арменците стигат до минимален успех у дома, а в герой за 70,000 души по трибуните се превръща Аркадий Андреасян. Мечтите на „орлите" обаче са грубо потъпкани на немска територия, където попадения на Ули Хьонес и Кони Тьорстенсон са напълно достатъчни за продължаване в следващата фаза.

Последна преграда към финала в Париж се явява френският Сент-Етиен. За разлика от предишните си срещи, Байерн демонстрира пределна концентрация и отстранява своя опонент с изключително силно представяне в двата мача. На „Жофри Гишар" мюнхенци демонстрират отлична игра в отбрана  и си осигуряват леко коварен резултат 0:0. Жерар Жанвион е най-голямата заплаха за стража Сеп Майер, но и той не е в състояние да преодолее великия вратар.  Ответният сблъсък в Германия е спечелен с 2:0, а попаденията на Бекенбаурер и Дюрнбергер отварят широко вратите на немците към втори пореден трофей за КЕШ.

ПРОКЛЕТИЯТ ЛИЙДС ЮНАЙТЕД!

След края на сезон 1973/1974-  Дон Реви поема английския национален отбор. Дори шанса да участва в КЕШ за втори път с Лийдс не е в състояние да го изкуши. Той препоръчва за свой наследник Джони Джайлс, но поради причини, които вероятно никога няма да се разберат, съветът на директорите избира Брайън Клъф. Моментално след пристигането си той отчуждава основната част от играчите като има казва, че досега са печелили медалите си с мошеничество.

Клъф докарва в отбора и Джон О'Хеър и Джон МакГовърн, който е пуснат моментално в игра, за да замени Били Бремнър (наказан за осем мача след бой с Кевин Кигън на финала за Черити Шийлд). След като постига една единствена победа в първите седем мача, напрежението и омразата на играчите си казва думата: след само 44 дни начело на отбора Брайън Клъф е изгонен, но си взима солидно обезщетение и оставя борда на директорите в истерия.

Джими Армфийлд поема поста и като начало се опитва да стабилизира нещата. МакГовърн и О'Хеър са продадени и Еди Грей се завръща от контузия. Лийдс така или иначе не се качва особено много в класирането след лошия старт. В турнира за купата на ФА достига 1/4 финал след 3 преигравания срещу Ипсуич. Не така стоят нещата за КЕШ, където йоркширци отново творят историята.

За разлика от Байерн, отборът на Лийдс има много по-трудната задача в турнира. Юнайтед препуска през кръговете, справяйки се съответно  с Цюрих (4:1, 1:2), Уйпещ (2:1, 3:0) и Андерлехт (3:0, 1:0)

МАЧЪТ С БАРСА - ФИНАЛ ПРЕДИ ФИНАЛА!

На полуфиналите Лийдс има безумно трудната задача да се справи с испанския гранд Барселона. Каталунците  стряскат с невероятните си резултати, мачкайки  ФК Линц, Фейенорд и Отвидаберг с обща голова разлика 13:0. В редиците на „блаугранас" се подвизават велики играчи като Йохан Неескенс, Карлес Рексач, Йохан Кройф и Хуан Асенси.

Гордостта на Англия обаче излиза без капка страх на своя „Елън Роуд" и печели първата среща с 2:1. Драмата е пълна тъй като Лийдс стига до победния гол 12 минути преди края чрез Алън Кларк. Реваншът на „Камп Ноу' изненадва всички специалисти, тъй като гостите повеждат с ранен гол на Лоримър. Барса прави всичко по силите си, за да се добре поне до продължения, но в крайна сметка попадението на Мануел Кларес се оказва крайно недостатъчно.  Лийдс става вторият английски отбор след Манчестър Юнайтед, който се класира за финал в КЕШ

ГРОЗНИ СЦЕНИ, ФЕНСКИ ИЗТЪПЛЕНИЯ И ТРОФЕЙ ЗА БАЙЕРН!

УЕФА решава финалът на 20-то юбилейно издание в турнира да се играе в Париж, където е изигран първия финал в КЕШ между Реал Мадрид и Реймс. Самият финал става известен със скандалните отсъждания на френския рефер Мишел Китабджан. След това следват и първите ужасни сцени на насилие от страна на английските фенове, с които те ще станат известни в следващите години от европейския футбол .

Срещата започва с неприятен инцидент след като при една игра за топката Йорат закъснява с влизането и контузва защитника Андерсон от Байерн, който не може да продължи срещата и е заменен. След това следва пълна доминация на Лийдс на терена. През първото полувреме футболистите на Лийдс искат две дузпи. Първо за игра с ръка на Франц Бекенбауер, второ за нарушение на Кайзера срещу Кларк. Самият Бекенбауер признава по-късно, че поне едното положение е било за дузпа. Втората част футболистите на Лийдс продължават да натискат. Вратарят Сеп Майер прави фантастичен мач и спасява всички топки.

При една перфектна атака за Лийдс всичко изглежда си идва на мястото след като Лоремер се разписва. Съдията посочва точката на центъра, но Бекенбауер го настига и го кара да говори със страничния рефер, който решава да отмени гола заради пасивна засада на Бремнер. Това решение подлудява английските фенове, като някои от тях успяват да нахлуят към терена.

Типично по немски само няколко минути след това при една контра атака Рот се разписва за 1:0. Няколко минути след това при втора контра атака Герд Мюлер отбелязва за 2:0 и оставя титлата в Мюнхен. След мача феновете на Лийдс започват да чупят седалки и да ги хвърлят по терена, като от трибуните хвърчат монети и бутилки. Заради тези изцепки тима на Лийдс е наказан да не участва 4 години в европейските клубни турнири, като по-късно наказанието е намалено на 2 години.

Голмайсторският приз на турнира си поделят Едуард Маркаров (Арарат) и Герд Мюлер с по пет попадения. Триумфът на мюнхенци пък слага началото на едно ужасяващо проклятие- Байерн не може да спечели следващите си три големи финала срещу английски отбори (Астън Вила 0:1 82', Манчестър Юнайтед 1:2  99', Челси - след дузпи 2012').

БАЙЕРН (МЮНХЕН) -ЛИЙДС 2:0

1:0 Рот (71'), 2:0  Мюлер (81')

СТАДИОН: „Парк де Пренс",  Публика: 48 374 зрители

СЪДИЯ: Мишел Китабджиан (Франция)

БАЙЕРН (МЮНХЕН): Майер, Андерсон (4 мин - Вайс), Дюрнбергер, Шварценбек, Бекенбауер (к), Рот, Торстенсон, Зобел, Мюлер, Хьонес (42 - Вундер), Капелман

резерви: Румениге, Вайс, Робъл

Треньор: Детмар Крамер

ЛИЙДС: Стюърт, Риъни, Грей, Бремнър (к), Мейдлей, Хънтър, Лоримър, Кларк, Джордан, Гилис, Йорат (80 мин - Грей)

резерви: Ледерен, Чери, Хамптън, Маккензи

Треньор: Джими Армфийлд

ПЪТЯТ НА БАЙЕРН ДО ТРОФЕЯ:

ПЪРВИ КРЪГ:

Класира се директно в следващата фаза

ВТОРИ КРЪГ:

Байерн-Магдебург (3:2, 2:1)

ЧЕТВЪРТФИНАЛ:

Байерн-Арарат (Ереван) (0:1, 2:0)

ПОЛУФИНАЛ:

Байерн-Сент Етиен (0:0, 2:0)

ФИНАЛ:

Байерн-Лийдс 2:0