Българският национал Симеон Славчев официално се раздели със Спортинг (Лисабон) и подписа с азербайджанския шампион Карабах. Халфът разказа пред колегите от БЛИЦ повече за неприятния си престой при португалците и разкри би ли се върнал да играе в България. 

Здравей, Мони! На първо място поздравления за трансфера ти. Как се чувстваш след него?

- Благодаря. Чувствам се добре и щастлив от трансфера, тъй като сагата със Спортинг (Лисабон) приключи. Подписах с отбор с амбиции. Те показаха, че ме искат много, и съм радостен, че подписах договор с тях. Това е обмислена крачка в моята кариера.

Какви са първите ти впечатления от отбора? Запозна ли се вече с новите си съотборници и треньора?

- Да, запознах се със съотборниците и треньора. В отбора има колектив, всички са много сплотени и ме приеха добре. Трябва да започна да уча руски или азерски, за да се адаптирам по-бързо. Хубавото е, че в отбора има и българин. Това е кондиционният треньор Чудомир Чакъров.

Симеон Славчев официално премина в Карабах

Официално: Симеон Славчев подписа с шампиона на Азербайджан

Халфът напусна Спортинг (Лисабон)

Разкажи ни как се стигна до раздялата ти със Спортинг (Лисабон)?

- Ами след всички скандали, които бяха около клуба, и негативните неща на мен ми оставаше една година от договора. Обсъдихме времето ми за изяви със Спортинг, а те ми предложиха отново втори отбор, под наем... нещо, което не ми хареса. В клуба се сменят президенти, треньори и футболисти. Като цяло рибата се вмирисва откъм главата. И така решихме със свободен трансфер да си тръгна, а Карабах най-много ме искаше и направих тази крачка.

С какво ще запомниш престоя си там?

- За съжаление, с повече негативни емоции. Имах доста контузии, а и немалко недоброжелатели. Не ми дадоха шанс да покажа какъв футболист съм. Да покажа кой е Симеон Славчев. За съжаление, не ми дадоха реален шанс. На мен ми се искаше нещата да бяха тръгнали в друга посока. Това е един опит, който ще ми е полезен в бъдеще.

Как ще коментираш скандалите в лисабонския гранд и уволнението на треньора Синиша Михайлович няколко дни, след като бе назначен?

- Доста сложна ситуация. Отидох, за да ме види треньорът, да прецени дали ще му бъда от полза в отбора, но така и не го видях. Всичко това се случи заради извършените рокади в клуба. Аз дори не знам как и от кого се ръководи тимът в момента. Щастлив съм, че не съм част от това вече. Спортинг е голям клуб, но нещо не е както трябва там. Има много объркани неща. Фенове биха футболисти, хванаха ги за уговорки на мачове... Това ще ми е като обица на ухото. Не съжалявам, че съм бил там въпреки всичко. Все пак съм си изкарвал хляба в този отбор.

Какви са целите ти през новия сезон? Все пак Карабах ще играе в Шампионската лига като шампион на своята страна.

- Тепърва има квалификации, които трябва да преминем, за да се класираме в групите. Имам доста цели. Първата е да съм здрав, да играя с постоянство и да бъда ефективен, за да помагам с асистенции и голове на тима. Имам и лични цели, които са свързани с националния отбор.

Симеон Славчев вече е собственост на Карабах?

Симеон Славчев вече е собственост на Карабах?

До този момент родният национал бе част от Спортинг (Лисабон)

Спомена националния. Гледаш ли Мондиала, който тече в Русия и имаш ли фаворит там?

- Да, не изпускам мач. Фаворит от самото начало ми е Франция. Играхме срещу тях, а те са доста силен противник. Имат балансиран отбор и голям потенциал за финал. Във връзка с това да не забравяме, че два отбора, които играха с нас в квалификациите за Мондиала, са сред най-добрите осем в света. Това не е оправдание, че не се класирахме, но показва, че групата ни не беше никак лека.

Кой според теб ще е новият световен шампион?

- Мисля, че ще е Франция. Държа на това. Другият финалист обаче ще е изненада според мен.

Предполагам мечтаеш като всеки футболист да заиграеш на такъв форум. Смяташ ли, че България има сили да се класира на европейско или световно първенство в близките години? Виждаме, че напоследък няма силни и слаби отбори.

- Това е деликатна тема, защото теглим късата клечка винаги в квалификациите. Надявам се на малко късмет при изтеглянето на жребия за следващия форум. Имаме сили да се класираме. Все пак сме побеждавали фаворити като Холандия и Швеция. Отделно загубихме с едно попадение от Франция. Да, много хора ще кажат, че все пак сме загубили нищо, че е само с един гол, но и Аржентина загуби от Франция с един гол...

Последен въпрос. В близкото бъдеще може ли да те видим в България с екипа на някои от родните грандове?

- Нямам такова намерение. Изцяло съм съсредоточен върху изявите си в чужбина. Тук е една крачка напред в кариерата ми, а и имам амбиции да се развивам единствено в чужбина.

Симеон Славчев: Връщам се в Спортинг, амбициран съм за титулярно място

Симеон Славчев: Връщам се в Спортинг, амбициран съм за титулярно място

Националът започна подготовка с тима от Лисабон