Българският специалист Ивайло Петев повече няма да води националния отбор по футбол на Босна и Херцеговина. Решението на изпълнителния комитет на местната футболна федерация (НС/БИХ) се знаеше от поне месец и половина, но беше потвърдено днес на първото за годината заседание на изпълнителния комитет, съобщават медиите в страната.

Мястото му се заема от една от местните легенди Фарук Хаджибегич, който обаче като треньор е далече от нивото на кариерата на футболист. Хаджибегич беше с най-ниска популярност сред феновете и медиите в страната, но въпреки това решението беше той да получи договор.

Според сайта reprezentacija.ba, на заседанието не е бил представен отчет за работата или други разработки на Ивайло Петев. Петев, чийто договор изтичаше в края на 2022 година, дори не присъства на днешното съвещание и явно е бил уведомен за решението му преди неговото начало. 65-годишният Хаджибегич трябва да подпише едногодишен договор с възможност за удължаване с още две години, съобщават още медиите в страната. Градил е треньорската си кариера във Франция, Испания, Турция и Алжир, бил е треньор на Черна гора и Босна и Херцеговина в предишен етап. Хаджибегич ще ръководи първия мач от пейката на 23 март, когато Босна и Херцеговина стартира срещу Исландия като част от квалификациите за ЕВРО 2024, а три дни по-късно гостува на Словакия.

Босненски национал иска Петев да остане национален селекционер на "змейовете"

Босненски национал иска Петев да остане национален селекционер на "змейовете"

Българският специалист работи активно по привличането на "швед"

Същият сайт reprezentacija.ba пък в свой анализ пише, че "след две години работа Петев напуска националния отбор на Босна и Херцеговина с високо вдигната глава. Най-големият му грях беше, че победи при гласуването в Борда на НС/ФФ БИХ. И трябваше да води отбора в първия си мач само след две тренировки. Имаше момент, в който ръководи тима от хотелската си стая, след като беше заболял от КОВИД. Петев беше посрещнат със страшен медиен и публичен линч и той е единственият треньор, чието назначение дори организира протести от определени среди. Но не само успя да преодолее това, но и гарантира на бившата югославска република и на наследника си участие в Лига А на Лигата на Нациите, както и поне бараж за Европейското".

Някои журналисти в Босна и Херцеговина дори прогнозираха, че Джеко и Пянич изобщо няма да отговарят на обажданията му, а след това някои се опитаха да му спретнат афери. Но отговорът дойде точно от тези играчи, че Петев е най-добрият треньор досега.

Но след това дойде ред на мачовете в Лигата на Нациите, където 47-годишният българин показа истинската си класа. Той заведе отбора в горното ниво на турнира на УЕФА кръг преди края и буквално напълни касата на федерацията с пари от централата.

"Доволен съм от свършеното, спечелихме първо място в Лигата на нациите, осигурихме си плейоф за ЕВРО 2024. Благодаря на страхотните момчета и феновете", каза Петев, цитиран от Феделната телевизия на Босна и Херцеговина преди няколко дни.