Михаил Иванов е име, което нашумя наскоро покрай добрите си изяви с фланелката на дублиращия тим на италианския Сиена. Вратарят все още е в очакване на своя шанс и в първия тим на южняците, както и в този на младежкия национален отбор на България. 20-годишният талант, който е юноша на Левски, бе повикан за първи път в селекцията ни до 21 г. за евроквалификацията с Черна гора, завършила 1:1 в събота в Ловеч. След като титулярният страж, собственост на друг италиански тим - Ювентус, Марио Кирев направи няколко колебливи изяви за „лъвчетата" в пресявките за Евро 2011, сега Мишо очаква своя шанс. Ето какво сподели Иванов пред "Топспорт".

- Мишо, очакваш ли след неубедителното представяне на Марио Кирев срещу Черна гора да го изместиш от титулярния състав?
- Смятам, че равният резултат с Черна гора не е добра новина. По този начин изгубихме абсолютно всякакви шансове за класиране, дори и математически. Надявам се обаче това да ми даде лично на мен шанс хората да ме видят поне в трите оставащи мача от квалификациите с Израел, Черна гора и Швеция. Дано да започна като титуляр и да покажа какво мога.

Проблемът е, че не ми познават играта. Иначе съм много огорчен от равенството. Надявах се до последно на благоприятен развой, но, уви, това не стана. За мен е важно отборът да върви напред, а не играчът като индивидуалност. Но това пък може на мен да помогне да бъда титуляр. Да видим дали ще мога да променя нещо. Надявам се така да бъде. Мога да се пробвам - ще бъдем свободни психически, нищо няма да ни пречи. Мога да започна титуляр, да.

- Смяташ, че можеш да бъдеш титуляр заради колебливото представяне на Марио Кирев в квалификациите или заради загубените шансове за класиране?
- Категорично заради това, че вече не се борим за нещо в групата. Аз не смятам, че Марио направи някакви грешки. Той успя да кондиционира мача - да се впише в него. Плюс това не обичам да коментирам изяви на мои колеги. Мога само да говоря за тима като цяло, а не за индивидуални качества.

- Резерва си, но все пак виждаш играта на тима - срещу Черна гора беше трагична, особено през първото полувреме. Така ли мислиш и ти?

- Не, трагична - не. Може би се представихме неубедително през първите минути, даже в цялото първо полувреме. Като цялостно наблюдение на българския футбол мога да кажа, че няма ред и дисциплина - чисто технически на терена. Дори и нещата да не вървят добре, ни трябва характер да обърнем самия развой на мача. Срещу Черна гора изпуснахме 4-5 чисти положения в рамките на 10 минути. Ако бяхме вкарали втората дузпа, мачът щеше да има съвсем друг изход. Късмет... Във футбола е така.

- Около твоето име се зашумя наскоро с добрите ти изяви за дублиращия тим на Сиена. Наистина обаче не си много познат в България. Ще ни разкажеш ли нещо повече за кариерата си досега?

- Не се знае още много-много за мен, защото не играя за първия тим на Сиена. Не се предават и мачовете по българската телевизия. Надявам се в най-скоро време да го направя този бум, който всички мои близки искат.

- От колко време си в Италия?

- В Сиена съм вече три години, преди това бях пак толкова в Анголана.

- Какво ще ни разкажеш за Сиена?

- Това е тим, който всяко година се бори за оцеляване в групата. Показваме много хубава игра и може би точките са ни малко, за това което демонстрираме...

- Преди време Валери Божинов направи истински фурор в Италия като футболист на Лече, и то в тийнейджърска възраст. Очакваш ли ти да бъдеш новия Божинов на Италия?

- С него имаме един и същ мениджър - Джери Паломба. При вратарите е малко по-трудно
да направиш фурор. Но защо не? Валери проби много млад в Италия, надявам се да тръгна по стъпките му.

- За да го постигнеш, трябва да играеш. Какви са ти целите - да се наложиш в Сиена или искаш да преминеш в друг тим, който ще ти даде шанс при мъжете?
- Искаха ме три отбора под наем. Един отбор от Серия Б и два от C. Сиена обаче не ме пусна. Ръководството обяви, че ще разчита на мен, което много ме радва.

- За кои отбори става въпрос?

- От серия Б - Галиполи. След като пропаднаха преговорите за мен, този тим взе вратаря на Удинезе - набор 88. С него сме играли един срещу друг. Но това, че Сиена не ме пусна, може само да ме радва. Хубаво е да разчитат на мен.

- Ти имаш лек италиански акцент, което показва, че си привикнал с живота в тази страна. Как протича ежедневието ти.
- Това е много малък град. Всички те познват.

- Искаш да кажеш, че и теб те различават по улиците ли?

- Не, просто когато искаш да видиш някого, винаги можеш да го засечеш по улиците. Хората са много топли, както в цяла Италия. Имаш пълното спокойствие да се развиваш, нямаш почти никакви забавления. Даже понякога можеш да се чудиш как да загубиш времето си там.

- Отсега нататък какво искаш да постигнеш? Все пак ти имаш невероятен шанс да постигнеш успех, тъй като много малък си излязъл от българския футбол...

- Пожелавам си най-вече да играя за Сиена. Миналата година имах към 40 мача за дублиращия тим. Мога да изчакам за да получа своя миг. Надявам се, той да дойде скоро.