Световният боксов свят има своя нов шампион. Олександър Усик смълча Великобритания, след като на чужда територия изнесе лекция в този спорт на досегашния носител на коланите Антъни Джошуа. Украинецът демонстрира, че боксовият интелект е нещо повече от грубата физика и надви британската звезда с единодушно съдийско решение: 117-112, 116-112, 115-113.

Така олимпийският шампион от Рио грабна три от четирите шампионски пояса на боксовите федерации (WBA, WBO и IBF).

Снимка 547889

Източник: EPA/БГНЕС

Усик демонстрира невероятна агресия, като от първия до дванадесетия рунд не остави дъх на явно подценилия го Джошуа. Срамът на стадион "Тотнъм" можеше да бъде още по-голям за домакина, ако в последния рунд, девет секунди преди финалния гонг, Усик реши да не нокаутира видно неадекватния в този миг Ей Джей.

Пръв победителят бе прегърнат от Виталий Кличко и Андрий Шевченко, които бяха сред малкото украински зрители на боксовата арена. Така той записа едва третата си победа при най-тежките, след като преди няколко години реши да се изкачи в тази категория. Преди това той бе истински доминант и в по-ниската теглова дивизия.

Снимка 547893

Източник: GettyImages

Оттук насетне е твърде вероятно да видим задължително залегналия в договора мач-реванш. На 9 октомври пък предстои битка между Тайсън Фюри и Дионтей Уайлдър за последната световна титла, след която най-сетне може да станем свидетели и на обединителен мач.

ТОПСПОРТ проследи на живо срещата за вас рунд по рунд:

Двамата боксьори стартираха мача безкрайно развълнувани от мощните възгласи на феновете. Усик беше този, който регистрира първия успешен удар с десен прав. Ей Джей по-скоро държеше на дистанция все още непознатия за себе си опонент. Към средата на рунда имаше и сериозна размяна, която леко разклати и двамата боксьори. Направи впечатление, че претендентът се движи повече по ринга. Шампионът на няколко пъти намери тялото на своя съперник, но осъзна, че тази среща няма да бъде никак лесна.

Снимка 547894

Източник: GettyImages

Олександър продължи смело напред и във втория рунд. Смелите му действия определено изненадваха носителя на три пояса. Публиката все пак ликуваше, след като британецът издебна удобен момент за ъперкът, който за негова жалост не нанесе сериозни щети на врага. Усик леко рискуваше, пускайки се в атаки, а това му коства няколко тежки крошета, най-вече чрез активната деснячка на Антъни.

Претендентът ставаше все по-опасен, бърза комбинация ляв-десен без малко не разтърси Джошуа в началото на третата част. Отговорът на своеобразния домакин можеше да бъде красноречив, но силната му дясна кука не намери целта - главата на колегата му олимпийски шампион. В края на рунда Ей Джей имаше нов тежък миг, който за негова радост не завърши с нокдаун.

Снимка 547884

Източник: GettyImages

Притесненията за Роб Макракън и възпитаникът му Ей Джей ставаха все по-сериозни. Усик стартира взривоопасно и четвъртата част, като британецът прибегна до клинчове, с които леко да понамали темпото на съперника. Все пак островитянинът напомни за себе си с поредица от добри атаки, които често завършваха с крошета за точки и самочувствие.

Снимка 547883

Източник: GettyImages

До петия рунд Усик водеше убедително по точки, което караше Джошуа да бъде доста по-креативен в изграждането на своите атаки. "Церебралния убиец" Олександър започна да бъде далеч по-пропусклив, като гардът му вече не бе толкова стабилен. Антъни се възползва и го намери добре със светкавичен ъперкът.

Снимка 547892

Източник: GettyImages

След първия си спечелен рунд, носителят на коланите заигра далеч по-спокойно на ринга. Усик постепенно се изморяваше от непрестанното движение между въжетата. Силен десен прав сякаш разкървави украинеца, а това си пролича съвсем при повтаряне на атаката, но с лявата ръка. Определено гонгът спаси украинеца от нещо по-лошо в тази част.

Снимка 547879

Източник: GettyImages

Английската публика усети, че любимецът и тръгва смело в атака и го окуражаваше с бурни овации. Ей Джей изграждаше необходимата дистанция с лявата си ръка, а след това стоварваше гръмотевичната си дясна ръкавица. Усик губеше въздух, но не спираше да бъде максимално опасен. Това се доказа и от отличната му контра в средата на седмия рунд, която намери дясната буза на шампиона. В Лондон замлъкнаха, след като комбинация десен-ляв попадна брутално в целта на домакина, като поне в този миг той демонстрира, че явно има "желязна" брадичка.

След разменените закачки, в осмия рунд нещата станаха лични. Нямаше го проучването, нямаше я стратегията. Стана си уличен бой, който определено се хареса на 60 000 зрители в столицата на Обединеното Кралство. В края на тази част Усик се пусна в агресивна атака, при която рискуваше да инкасира тежък ответен удар.

Снимка 547876

Източник: GettyImages

До този момент рундовете бяха 5:3 в полза на Усик, поне според неангажираното с пристрастия боксово око. В деветата част опредено не видяхме много от двамата боксьори.

Напрежението се усещаше във въздуха. Джошуа се нуждаеше от нещо специално, а "лекарство" за неговите проблеми на ринга можеше да бъде добре пласиран ляв прав, който продължи да отваря аркадата на Усик над неговото дясно око. Украинецът определено падаше физически, докато опонентът му оставаше с все така свежи крака.

Снимка 547875

Източник: GettyImages

Рунд 11 стартира с мощно спускане един към друг на двамата боксьори. От тази размяна Усик беше почти смъртоносен, след като комбинацията десен-ляв, завърши право в дясното око на Ей Джей. По-слаба по мащаб, но също толкова респектираща, беше атаката на Олександър 50 секунди преди финала на рунда. Пораженията по лицето на британеца започваха да стават все по-видими, а предстоеше и последна част, в която можеше да видим всичко.

Снимка 547891

Източник: GettyImages

Джошуа нямаше друг вариант освен да атакува в търсене на нокаута. Въпреки френетичната подкрепа, Ей Джей така и не нанесе пагубен удар по своя опонент. Нещо повече, Усик изглеждаше на боксьора, губещ до момента в големия мач. Олександър беше агресивен и безкрайно разнообразен в атака. 9 секунди преди края, Джошуа щеше да бъде и нокаутиран, но сякаш Усик се спря от това. След финалния гонг малкото украинци в публиката, сред които Виталий Кличко и Андрий Шевченко, ликуваха, защото предусещаха чия ръка ще бъде вдигната от главния съдия на този епичен сблъсък.

Минути по-късно, логичното се случи. Съдият вдигна високо ръката на Усик, който триумфира с единодушно съдийско решение: 117-112, 116-112, 115-113.

Снимка 547895

Източник: GettyImages