Тервел Пулев е първият българин, който спечели боксова титла на Европейския съюз, която е значителна стъпка по пътя на спечелването на титлата на Европейския боксов съюз. В събота Тервел премаза италианеца от аржентински произход Леонардо Брусезе в двубой от полутежка категория. Ето какво той сподели пред БНТ:

Кубрат Пулев се завърна на седмо място в световната боксова ранглиста

Кубрат Пулев се завърна на седмо място в световната боксова ранглиста

Българинът добави 17 точки след успеха си срещу Хю Фюри

"Погледнато като резултат, нокаут във втория рунд, в първия падна два пъти, може да се каже, че е било лесно, но смятам, че победата идва вследствие на усилени тренировки, концентрация и хубави спаринги. Препятствието бе преодоляно сравнително лесно заради добрата подготовка. Не бих казал, че търсех бърза победа, просто самият италианец започна да настъпва към мен от ъгъла, треньорът ми каза да не отстъпвам , получиха се сблъсъци и дори през ръкавиците получи удари и съответно падна. Бях подготвен за 12 рунда, но чисто статистически мачовете ми свършват по-рано, защото противниците ми не са били достатъчно сериозни, но и аз съм бил подготвен.

В първия момент не се замислих за шампионския пояс, бях фокусиран върху мача. Сега гледам и чуждестранни издания пишат, че съм спечелил тази титла, казват, че съм го направил по зрелищен начин. Говорим за обективни източници, което ме кара да съм горд. Да се играе в България е особено емоционално, въпреки че не съм останал по никакъв начин без подкрепа в чужбина - във Виена, Чикаго имаше много публика, чувствах се като у дома си и там, но "Българи юнаци" в София беше невероятно.

Малко е рано да се каже какво следва - дали ще се защитава тази титла, или ще се търся нови предизвикателства ще бъде решено в близко време. И аз още не знам. Световната титла не бих казал, че влиза в плановете в момента, зависи от ситуацията. Дори за този мач имаше коментари дали е Интерконтиненталната титла на WBA. Брат ми имаше доста труден мач. Дадох прогнози и пред някои медии, че ще завърши 12 рунда по точки.

Не ми беше трудно да позная, защото Фюи Хюри е доста неудобен, и знаех, че няма да е лесно на Кубрат да направи заключителна атака. Опитен е, доста мотивиран, не се предаде въпреки аркадата, издържа целия мач. Хубаво е да има такива гали в бъдеще, защото такова нещо от такъв ранг не бе правено в България. Има хубав отзвук, децата се амбицират. Успяхме да поздравим и уважим олимпийските шампиони на България. Трябва да се гордеем и да показваме тези хора, защото никой не се занимава с тях, а те са големи светила," завърши по-малкия брат Пулев.