Президентът на БФБокс Красимир Инински коментира представянето на българските национали на Световното първенство за юноши и девойки до 19 години в Полша.

Радослав Росенов и Уилям Чолов спечелиха бронзови отличия от надпреварата в Келце.

Ангел Ангелов: Ако отменят олимпийската квалификация, целият ни труд ще отиде на вятъра

Ангел Ангелов: Ако отменят олимпийската квалификация, целият ни труд ще отиде на вятъра

"Направихме страхотна подготовка на Белмекен"

"Няма как да не съм доволен, още повече, че това бе първо Световно първенство за тях. Разбраха от първо лице за какво става въпрос, на практика вече са част от големия бокс. Както имаме краткосрочни цели, така сме си поставили и дългосрочни. Смятам, че с това Световно първенство вече имаме една солидна основа за дългосрочните ни цели. Благодарение на усилената, екипна работа, имаме начертан път, по който да вървим, за да изпълним и дългосрочната си цел, която разбира се е Олимпийските игри в Париж и спечелването на максимален брой отличия там", каза Инински в интервю за сайта на федерацията.

"Двете отличия са добър резултат. Имайте предвид и че на 60 килограма Радослав (Росенов) загуби от световния шампион, а финалистите на 75 килограма бяха победени от Чолов месец по-рано. Ако не си беше счупил ръката, спокойно можеше да се върне и със златен медал. В Топ 10 сме в света. Младежите ни са на седмо място по брой отличия, така че определено е една добра основа за нашите дългосрочни цели. Смятам, че сме положили хубав фундамент", допълни той.

Министър Кралев награди медалистите от Световното по бокс за младежи и девойки

Министър Кралев награди медалистите от Световното по бокс за младежи и девойки

Българските участници на шампионата постигнаха общо осем победи в отделните категории

Президентът на федерацията вярва, че младоците ще бъдат готови и за мъжкия бокс. "Благодарение именно на работата, която е свършена до момента, те ще влязат подготвени в мъжкия бокс и ще засилят вътрешната конкуренция, което е радващо. Вече знаят за какво става въпрос. Световното първенство не е като Европейските или международните турнири. Виждат различен бокс, други характери, нови удари и качества. Ако са си мислели, че са стигнали върха, осъзнават, че не е било така, и че има накъде още да се развиват. Отваря се нов хоризонт пред тях, който трябва да покорят. Добре навлизат в големия бокс", каза той.

Инински коментира и подготовката на националите за Олимпиадата в Токио. "Завърши турнирът в Белград, където Даниел Асенов спечели златния медал на "Београдски победник", така че и те вървят в правилната посока. Търсим участие в още един международен турнир преди квалификацията през юни. Като ръководство се стремим да изпълним всички изисквания, които са поставени пред нас", каза той.

"Надявам се европейската квалификация да се проведе, защото американската бе отменена. Иначе всички ще минат спрямо ранглиста, което нас не ни удовлетворява. Искаме да има по-голям шанс за всеки един и да играят. Така че, трябва да се проведе квалификацията", добави Инински.

Петър Белберов е възстановен от травмата си и ще продължи да се бори за олимпийска квота. "Той се подготвя, тренира вече активно. Смятам, че е възстановен от травмата, която получи на "Странджата" и ще бъде готов за европейската квалификация, където ще се бори за квота. Това е добра новина, защото той също има голям потенциал да спечели квота за Токио", каза Инински.

Еди Хърн: До седмица обявяваме официално Джошуа vs Фюри

Еди Хърн: До седмица обявяваме официално Джошуа vs Фюри

По всичко личи, двубоят ще се проведе в Саудитска Арабия и трябва да е в края на юли или началото на август