Халфът на Ливърпул Наби Кейта, с помощта на клуба, е уредил частен самолет да измъкне от Гвинея него и други 12 от играещите в чужбина национали на страната, след като там беше извършен държавен преврат, пише "Мач Телеграф".

Юрген Клоп обяви - напуска Ливърпул след края на договора си

Юрген Клоп обяви - напуска Ливърпул след края на договора си

Ще си вземе почивка

Сред опитващите се да избягат е и бранителят на Ботев (Пловдив) Па Конате.

"Поддържаме връзка с Наби и имаме комуникация с ръководството на неговата национална федерация. Радваме се, че той е в безопасност и в добри ръце. Ситуацията е променлива и ние ще продължим да имаме диалог с властите и работим по вариантите за безопасното връщане на Наби в Ливърпул", заявиха от "Анфийлд".

Превратът се случи в навечерието на световната квалификация срещу Мароко. Двубоят обаче беше отложен, а мароканските национали се прибраха безпроблемно в родината.

Въоръжена групировка, водена от началника на специалните части полковник Мамади Думбуя, взе за заложник президента на Гвинея Алфа Конде, отмени конституцията и забрани влизането и излизането от страната за седмица.

Думбуя обяви, че се планира създаването на временно правителство. Конде е обвиняван, че е променил конституцията, за да може да получи трети мандат. Сваленият президент беше разкарван с кола из столицата Конакри.