Ботев (Пловдив) е един от най-магнетичните клубове в историята на българския футбол. Отбор - институция, от когото се вълнуват хиляди. През последните десетилетия обаче "жълто-черните" са принудени през петилетка да се возят на т.нар. "влакче на ужасите".

Невероятният възход и финансов рай, бързо биват заменени с посредственост и криза. Димитър Христолов, Цветан Василев, Георги Самуилов, Антон Зингаревич, това са само част от имената, които оставиха своя отпечатък върху пловдивския колос. Резултатите обаче биваха по-скоро мимолетни.

В мигове на радост или тъга, ботевистите винаги са имали своя стожер. Голямата звезда - обединител, която да съхранява изконните традиции и ценности на "канарчетата". До вчера, това беше Тодор Неделев. От днес - никой!

Тодор Неделев: Не исках да си ходя, но така се случиха нещата

Тодор Неделев: Не исках да си ходя, но така се случиха нещата

Бяха ми предложени три опции, споделя той

Тошко избра офертата на Лудогорец и едва ли ще бъде упрекнат за решението си. Неделев се превърна в последната жертва от странното ръководене на Ботев (Пд) при Антон Зингаревич. Изведнъж №8 се превърна в ненужно бреме за превърналия се в чаршия пловдивски клуб. И това го доказват действията на шефовете. Да не предложиш нов договор на основния си футболист, а след това да го продадеш за "жълти стотинки" на един от големите си конкуренти. Странно и лишено от всякаква логика.

През последните месеци настоящите силни хора на Коматево направиха така, че Ботев максимално да се отдалечи от своите ценности. Все по-малко българи започнаха да намират място в първия тим. Да не говорим и за юноши, които винаги са били запазената марка на "жълто-черните". Стартира се масова интернационализация, включваща всевъзможни африканци.

Нигерийци, конгоанци и т.н, непрестанно биват местени като пионки измежду клубовете на Зингаревич. Някои от тях имат качества, други - не. Те обаче се превръщат във временно явление за Ботев, което не помага по никакъв начин за изграждането на какъвто и да е боеспособен състав. Само си спомнете за масовата разпродажба през януари, когато за няколко часа Реда Ребей, Мохамед Брахими, Емануел Току и Елвис Ману, напуснаха клуба. Изпратен в Пирин беше и футболистът, който може би обича най-много Ботев от всички в съблекалнята - Димитър Тонев. А сега и Неделев....

Фенове на Ботев (Пловдив) бесни на ръководството на клуба заради трансфера на Тодор Неделев

Фенове на Ботев (Пловдив) бесни на ръководството на клуба заради трансфера на Тодор Неделев

Пред привържениците излезе изпълнителният директор Герман Чистяков

Всичко това полага началото на нов разпад, който явно ще трябва да преживеят на Коматево. Феновете на Ботев обаче са корави личности, знаещи добре, че и лошото, и доброто, имат своите периоди. А клубът ще го има и след поредния бос, упражнявал се върху него.

Завършваме с Тошко Неделев. Българският национал заслужаваше да отиде в някои от грандовете. С Лудогорец ще постигне успехи както на домашната, така и на международната сцена. Нещо, което трудно щеше да му се получи на Коматево. Кариерата на плеймейкъра просто заслужава малко по-добра трофейна витрина. А кой знае, след време любовта между Тошко и ботевистите отново ще припламне, дано вече и на напълно построения "Колеж"!

Тодор Неделев не беше за ЦСКА

Тодор Неделев не беше за ЦСКА

Голяма драма - да прибираш по 40 000 евро насила...