Халфът на Ботев (Пловдив) - Янис Карабельов - даде интервю пред "Тема Спорт", в което говори за триумфа над Лудогорец за Купата на България и емоцията от празненствата. Той акцентира на работата на Душан Керкез и уроците на Ивелин Попов.

Янис, държи ли ви още емоцията от спечелената купа?

- Разбира се. Това беше невероятно, неповторимо и със сигурност ще помня тези дни до края на живота си. Винаги ще се радвам и усмихвам на това, което преживяхме.

Как усети финала срещу Лудогорец и драматичния завършек с пропуснатата дузпа в заключителните секунди?

- Безспорно Лудогорец е най-добрият отбор, изключително трудно се играе срещу този тим, защото притежава много силни футболисти. Но Ботев имаше ясно изграден план и знаехме как трябва да действаме и какво да направим. Мисля, че се справихме много добре с тактическите указания на треньорския щаб. Заслужено спечелихме след себераздаването, което показахме.

Коя купа е по-ценна за теб - тази с Ботев или спечелената със Славия през 2018 година?

- Всяка една има своята стойност и значимост. Бих казал, че тази с Ботев ми е по-специална, защото моето дете бе на стадиона и стана част от празненствата. Надявам се и знам, че някъде дълбоко в него ще има отпечатък от това, какво е преживял и видял.

Предстои участие на Ботев в квалификациите на Лига Европа. Готов ли е отборът за това предизвикателство?

- Мисля, че е готов, но е много рано да гледаме към участие то ни в евротурнирите. Сега целият отбор трябва да си почине след дългия сезон, изхабихме много емоции и усилия. Предложихме много битка в първенството и за купата - в някои моменти ни се получаваше, в други не, но знаехме и винаги вярвахме, че този клуб трябва да спечели нещо значимо.

Как си обясняваш слабото начало на сезона? Какво промени Душан Керкез след това?

- Промени много неща. Трудното начало беше много неприятно. Отборът не играеше добре, липсваха ни точки, но с идването на Душан Керкез се стабилизира. Колективът е на изключително високо ниво и успя да предаде неговите виждания за това как иска да изглежда и да действа тимът му. Ние от своя страна изпълнихме каквото се изисква и виждате, че ни се получават нещата.

Отстрани личи, че е много близък с играчите и е приятелски настроен. Наистина ли е така?

- Да, точно така е. Той е такъв човек, който гледа във всеки един момент да помогне на играчите си, и ние се стараем да му се отплатим на терена.

Подемът на Ботев тръгна и с пристигането на Ивелин Попов. Какво е да си на терена с него?

- Ивелин е много голям лидер и страхотен футболист. Понякога е трудно с него, защото е доста взискателен, но това е и хубаво, защото винаги иска да печели. Успява да предаде това и на другите. Когато вижда, че нещо не е наред, той е човекът, който първи ще каже какво да се промени. Много съм радостен, че дойде в Ботев и му благодаря за това, което прави. Безспорно една от важните фигури в отбора.

Как се работи и с толкова много млади чужденци?

- Трябва да отбележа, че са много добри момчета. На моменти е трудно, защото понякога не разбират какво се иска от тях в дадена ситуация, но мога да кажа само положителни неща за всички чуждестранни футболисти. Да, млади са, но са жадни за развитие и да покажат своите качества.

Може ли да кажем, че след спечелената купа за следващия сезон амбицията е шампионската титла?

- Не съм аз човекът, който да каже дали сме готови, или не. Целта през този сезон я изпълнихме - върнахме купата в Пловдив и сме много радостни.

Очакваш ли да се завърнеш в националния отбор?

- Не мисля сега за това. Разбира се, ако получа повиквателна, ще съм най-щастливият човек. Вярвам и съм сигурен, че един ден пак ще бъда част от националния отбор.

Сега ви предстои двубой със Славия. Ще успеете ли да се настроите на вълна първенство след триумфа за купата?

- Отборът ще е психически освободен и сега е моментът, в който може да излезем на терена и да се забавляваме. За нас вече остана да доиграем сезона и да мислим за подготовката за следващия.

Какви са отношенията ти със Славия, след като не се раздели по най-добрия начин с клуба?

- Винаги ще имам дълбоки уважения и любов към Славия, защото този клуб ме изгради като човек и футболист. Нямам абсолютно никакви лоши мисли и чувства към никого. Знам, че са ми помогнали страшно много.

Легенда на Ботев (Пд) похвали Керкез: Много земен и работлив човек

Легенда на Ботев (Пд) похвали Керкез: Много земен и работлив човек

"Правилно е решението да остане треньор на отбора"