Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Азрудин Валентич коментира очакванията си за новия полусезон и сподели впечатленията си от българския футбол.

"Казах преди подготовката, казах го и на всички футболисти преди последния мач, не е тайна, на всеки шест месеца искаме да усъвършенстваме отбора. Да, имаме проблем с това, че създаваме много положения, но се затрудняваме в отбелязването на гола. Взехме Брахими - един допълнителен офанзивен играч, който има възможност, когато играем открито да поправи някоя грешка чрез дриблинг. От друга страна, когато играем навън и ни пресират, той има и страхотни защитни функции. Да, искам да привлечем още двама нови играчи. Работим по това, но не е лесно. Да, лесно е да вземе някой играч, но според мен този играч няма да е по-добър от наличните. В този случай моята работа е по-добре да дам поле за развитие на нашите млади играчи. Но ако вземем тези играчи както един бърз централен защитник, трябва да е бърз и да играе така, както искаме, също така искаме да привлечем и един дефанзивен полузащитник, защото нашата концепция е между трима и четирима защитници. При трима защитници имаме нужда от екстремно бърз централен защитник. При четирима в защита имаме нужда от динамичен дефанзивен полузащитник. И така изграждаме този отбор. Ще съм щастлив, ако вземем поне един играч на тези позиции. Ако пък не, ще работим с тези играчи, които имаме, защото те ни поставиха на четвъртото място. И трябва да уважаваме това", коментира Валентич.

"Но най-важното за нас е да подобрим Маркиньос, Тодор Неделев и Тонев. Това са трима офанзивни играчи с огромен потенциал и всичко опира до физическия аспект. И това, което ни полазват към момента е, че се усъвършенстват много. Мога да кажа, че Тодор Неделев никога не е тренирал така, както тренира сега. Как работи, как бяга, как контраатакува, как играе във висока преса. Същото е с Маркиньос и с Тонев. Знаем и какво ни дава Реда със своя капацитет и тактическа интелигентност. Знаем какво ни дават Току, Мертенс и Кевин на своите позиции. И никой не знаеше, но тук видяхме какъв потенциал има Джеймс Етоо."

Валентич: Играчите ахнаха от Брахими

Валентич: Играчите ахнаха от Брахими

Впечатлени с аот изявите му

"Това е невероятно добър играч и се надяваме да продължава така. Това е един играч, който може да шокира българската лига в следващите шест месеца."

"Ако нямаме контузени, ще съм доволен с това, което имаме в момента, защото отношението и отговорността от Виктор, Самюел, Тошко, Марки, Реда, Току, Минков, всички тези играчи са бойци, но ако това, което виждам на лагера, продължи и през сезона, не виждам проблем да играя с този отбор. Вярвам в този отбор, това е отбор, който играе нашия стил. Това е и отбор, който е като семейство, имат си доверие и се обичат, ходят на плажа заедно. Точно това се опитваме да изградим през последните 12 месеца", добави треньорът на Ботев Пловдив.

"Искам всеки в организацията "Ботев Пловдив" да дава всичко от себе си за Ботев. Защото не е достатъчно да кажеш "Само Ботев", трябва да застанеш зад тези думи и да дадеш всичко. Надявам се да продължим така да развиваме нашия клуб."

"Най-опасното след тренировъчните лагери е адаптирането към температурните разлики в Пловдив. В неделя се прибираме и следващите два дни ще са почивни, за да могат играчите постепенно да се адаптират към температурите. И след това започваме с една тренировка в сряда, две в четвъртък, една в петък и в събота играем срещу Царско село. В неделя ще почиваме и след това продължаваме с подготовката до началото на сезона. След Царско село играем със Септември, след това с Марица и след това започва сезонът. Защо избрахме втородивизионни отбори за съперници? Защото тук играем с отбори от високо ниво. Респект за Септември, сега имат нов треньор, Марица също е добър отбор, но очакваме, че срещу тези отбор ще може да упражняваме повече нашата офанзивна концепция."

"Нашата работа е да адаптираме стила си. Има различни начини да спечелиш един мач. Понякога можеш да спечелиш с офанзивен преход, а понякога просто с битка. И това е нещото, което трябва да разберат футболистите. Реферите могат да грешат, но това са човешки грешки. В България те грешат с някаква цел. Знаем и сме виждали в много мачове, че грешат умишлено. Много от реферите са страхотни и се надявам те също да се подобряват. Защото с подобряването на съдийството автоматично ще се подобри и българският футбол. Това трябва да се разбере. Това е много важна част от българския футбол - съдийството. Не е просто работата на треньора, работата на юношеските академии."

"Казал съм на всичко, че ако изпълня моя 2,5 годишен договор, искам да спечеля един трофей с Ботев Пловдив. Тази година пропуснахме турнира за купата, което е изцяло моя отговорност, защото аз избрах да излезем срещу Етър не с най-добрия си отбор, защото три дни след това имахме дерби срещу Локомотив Пловдив. Трябва да дам нещо, за да получа нещо. Това е моят стил, с този отбор, с който играхме срещу Етър, трябваше да победим. Оставям настрана съдията, който обърка този мач. Но ме е срам от това. През тези 2,5 години ако играем в европейските клубни турнири или спечелим някакъв трофей, ще съм щастлив. Да, целта ни този сезон е топ 6, в момента сме 4-ти. Сега става по-трудно. Има много добри отбори - Черно море е добър отбор, Левски и Локомотив също, Арда и Берое, мисля че и ЦСКА 1948 ще станат по-добри. И Славия - страхотна работа от страна на моите колеги там. Състезаваме се срещу добри отбори и трябва да дадем всичко, за да защитим четвъртото място. Защото четвъртото място ни дава възможност да играем в Европа. Може ли да станем трети, втори или първи, никой не знае, има много мачове. Но винаги трябва да знаем, че в тази лига не е лесно да се вземат трите точки. И трябва да даваме всичко във всеки мач, на всяка тренировка, за да сме подготвени да защитим четвъртата позиция", каза още Валентич.