Остана по-малко от седмица до предстоящия конгрес на БФС, на който ще се избира президент на централата. Както вече е известно, кандидатурите са 6. Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев влизат в битката за доверието на клубовете. На всички обаче е ясно, че изборът ще бъде сведен до дуел между Димитър Бербатов и настоящия президент Борислав Михайлов.

Ще успее ли Бербатов да се пребори със системата? Има ли шанс футболът ни да поеме нов курс? Всичко е в ръцете на тези 508 клуба, които ще упражнят правото си на глас на 12 октомври.

Нещата трябва да се назовават с истинските им имена. Българският футбол е на дъното във всяко отношение, а отговорност може и трябва да се търси точно от БФС. Затънал е в блатото на посредствеността. Задкулисието, схемаджийството, далаверите и конфликтите на интереси са само малка част от тази грозна картина, която представлява футболът ни в момента. Корупцията е навсякъде и по всички нива. Всеки го вижда, но в никой от сегашните ръководители не забелязваме желание за излизане от този батак. Дори напротив - те твърдят, че всичко е цветя и рози, че надграждаме, че вървим напред. Ние слепи ли сме?

Бербатов: Пак не са ясни правилата за провеждането на конгреса

Бербатов: Пак не са ясни правилата за провеждането на конгреса

Ще бъдем ли допуснати ние като кандидат-президенти, пита бившият национал

Вървим не напред, а назад. Всяка една държава ни задмина в почти всичко и ще трябва да догонваме останалия свят. И трябва да го правим не с миши стъпки, а с огромни крачки. Нямаме един нормален национален стадион, на който да отидеш с удоволствие и да се наслаждаваш на тази велика игра. Все по-малко и по-малко хора се интересуват от националния отбор, който трябва да обединява, да носи гордост на нацията. Можем да си говорим часове, но няма смисъл. Проблемите са ясни на всички. Всичко е потънало в мръсотия. Време е за тотална промяна на абсолютно всичко. Реформи по всички нива. От аматьорския - до професионалния футбол. Шокови реформи и твърда ръка. Без никакви компромиси към никой.

Футболът ни се нуждае от рестартиране на системата и скъсване на всички порочни практики от миналото. Общественото доверие към Михайлов и хората около него е сведено до под критичния минимум и те това добре го знаят. Футболните клубове, които ще гласуват на 12-ти октомври трябва да знаят, че в ръцете им е бъдещето на тази игра у нас. Трябва да се сложи край на северно корейските практики при гласуването и вотът да бъде честен, демократичен и открит. От какво се крием? И ако Бербатов спечели - това нещо да бъде променено и от тук нататък гласуването винаги да бъде по този начин.

Димитър Бербатов е човек с морал. Заедно със Стилян и Мартин Петрови са едни от малкото, които успяха да се откъснат от родната действителност навреме и видяха как се случват нещата по света. Как се случват нещата в Англия, Германия, Испания, Шотландия и Франция. И тримата са достатъчно интелигентни, за да успеят да приложат всичко това у нас. Имат ясна визия, прекрасни идеи, модерни виждания, контакти, обществено доверие и уважението на целия футболен свят. Манталитетът им е различен, а интелектуално са светлинни години пред настоящите ръководители, които вече 16 години задушават развитието на футбола. Време е за Димитър Бербатов!

Петър Величков в обширно интервю за ТОПСПОРТ: При честен вот и смелост от клубовете, това ръководство на БФС си отива!

Петър Величков в обширно интервю за ТОПСПОРТ: При честен вот и смелост от клубовете, това ръководство на БФС си отива!

Бизнесменът от екипа на Бербатов говори по всички актуални теми преди Конгреса