Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. БТВ съобщи, че ръководството на БФС е ипотекирало сградата на Съюза на улица "Цар Иван Асен II" срещу кредит в размер на 5 милиона лева. Новината бе потвърдена от вицепрезидента на Централата Атанас Фурнаджиев, който призна, че сумата е използвана за... обзавеждане. Тук идва въпросът какво обзавеждаха футболните ни началници? Каквото и да е, то със сигурност е достатъчно шикозно, за да изуми и предизвика завист дори у най-претенциозните арабски шейхове.

Проблемът обаче е, че тази новина идва на гърба на една друга, а именно че БФС завършва финансовата 2020 г. със загуба от стопанска дейност в размер на 971 хиляди лева. И това е логичен резултат на безумно пилеене на средства, вместо те да се инвестират в самата игра. Оказва се, че в Централата от години наред се харчат сериозни пари за различните комисии. А комисиите са групи от по няколко човека, чията работа като обем и качество e видна за всички. Според годишните счетоводни отчети на Централата, за периода 2014-2018 са харчени годишно около 500-600 хиляди лева в това направление, а за 2016-та сумата е фрапираща - 1.8 милиона лева. 2019-та е "гладна" в сравнение с предходните и са изразходвани само 297 хиляди лева, но "грешката" бързо е поправена и през 2020-та сумата е 609 хиляди лева.

Интересно обаче е квалифицираното мнение на одитора, по отношение на наличните парични средства в съюза към края на 2020-та. Ето какво се казва в него:

Ристосков: Промяната във футбола ни зависи от клубовете, те трябва да я поискат!

Ристосков: Промяната във футбола ни зависи от клубовете, те трябва да я поискат!

"Венци са гледа неговите си хора, а да не коментира Бербатов и Мартин"

"Не можахме да получим независимо потвърждение от трета страна за стойността на част от наличните парични средства по безсрочни депозити на съюза със счетоводно салдо 234 хиляди лева към 31.12.2020 година. Това не позволи да се убедим в достатъчна степен на сигурност относно стойността на наличните парични средства."

Почти сигурно изброението цифри са предизвикали световъртеж у мнозина и логично не са много обикновените привърженици, които могат да разберат какво всъщност се случва зад стените на БФС. Най-елементарното обяснение е, че на фона на остарялата и амортизирана материална база, и на голям брой бедстващи клубове, от Централата пръскат щедро пари като кум на ромска сватба. И за да не сме голословни ще разгледаме част от разходите, които са направени по организацията на Евро 2015 за юноши до 17 години, на което България бе домакин. "Тема Спорт" се сдоби с фактури за закупуване на част от необходимите пособия. Оказва се, че са закупени 16 броя подвижни футболни врати в стандартни размери, като от Централата са заплатили по 2430 евро без ДДС за единична бройка, т.е. общата похарчена сума възлиза на 38 880 евро без ДДС. Бърза справка в интернет показва, че врата с тези размери и същата изработка струва 1700 лева, което е около 860 евро или за 16 броя можеха да бъдат платени едва 13 760 евро. В същото време са закупени осем чифта мрежи (т.е. 16 броя) на цена от 405 евро за чифт, т.е. едната мрежа е струвала на БФС 202.5 евро. Нова бърза проверка на пазара в момента показва, че такава мрежа струва около 200 лева. Списъкът продължава с футболни врати, които са с размери 5 м на 2 м. Закупени са също 16 броя, като единичната цена е 1485 евро, а провеврката ни открива същия артикул за сумата от 1500 лева. Следващото закупено пособие по фактура са съдииски електронни табла за смени. Закупени са 8 броя от модела DELTA2FE, като цената за един брой е 1175 евро заплатен от БФС. Някой ще се изненада ли, че ако решим да ги закупим сега ще можем да го направим за 435 паунда за брой, което е около 500 евро. Грубата, кръчмарска сметка показва, че при разумно пазаруване от Централата са можели да спестят около 88 хиляди лева само от тези няколко артикула. Знаят ли всъщност футболните ни началници какво означава подобна сума за голяма част от клубовете и детските школи. Или идеята е била друга?

Всъщност, говорейки за това европейско първенство много любопитен е и друг факт, а той е свързан с платените наеми за стадиони. На "Хаджи Димитър" в Сливен са изиграни едва 5 мача, на "Берое" в Стара Загора са 9 мача, а на "Лазур" в Бургас са 11 мача. Оказва се, че сумите за наем са обратно пропорционални на двубоите. В Сливен прибират 60 хиляди лева, в Стара Загора - 42 хиляди, а в Бурас едва 40 хиляди. Случайност? Едва ли.

А в следващите 4 години само по програмата "Хеттрик" от УЕФА у нас се очаква да влязат 14 милиона евро... Или както се казва: Нека обзавеждането започне сега! Пък нека Борислав Михайлов да продължава да твърди, че няма достатъчно пари, за да има корупция. Същият обаче след това призна, че бюджетът на БФС за следващите 4 години е 80 милиона лева. За него това, ако не е достатъчно... Оказва се, че хитът на Годжи отпреди десетина години "Пари нема, действайте" не важи за футболната ни Централа. Сега спокойно там могат да си поръчат кавър версия, която да казва "Пари има, пръскайте"...и да я изпее Преслава, например.