Техническият директор на БФС Георги Иванов, заедно с главният методист на юношеските национални отбори Лъчезар Димов и мениджърът "Елитен футбол" на ФИФА Калъм Ървинг официално представиха книгата "Пътят на таланта", която е помагало за клубове, треньори и родители.

"Преди година и половина се събрахме млад екип. Решихме да изготвим помагало за клубове, треньори и родители, които могат да четат. Идеята беше да бъде книгата на разбираем език за голяма маса хора. Да може да се разбира от всички.

Бербо: Дребнометия, със Стилиян сме се разбрали

Бербо: Дребнометия, със Стилиян сме се разбрали

Няма Петров да е кандидат за президент

Книгата е изготвена спрямо всички нови методи за развитие, в които участват ФИФА и УЕФА в изграждането на тази клуба, те ни помагат за развитието на детско-юношеския футбол", каза Иванов.

"За да имаме утре, трябва да направим днес. Какво сме направили днес ще го видим след един месец, след една година. Хубаво е да работим в синхрон. Това е препоръчително, няма нищо задължително. Това е нашата философия, която предлагаме на клубовете. Не казвам, че това е най-правилната методика, защото има много пътища, по които да стигнеш до успеха", допълни той.

Не е шега - Гонзо представя книга

Не е шега - Гонзо представя книга

Ето каква е тя

"Основната работа, която трябва да се свържи, е в клубовете. Имаме проектонационали до 14 години, които работят по най-съвременните методики. Целта ми е била да направя футболисти за мъжкия отбор, които да са на различно ниво от сегашните. Концентрирали сме се в детско-юношеския футбол, защото знаем, че там може да променяме нещата.

Тези, които са над 20 години могат да работят в спортна форма. Тяхното ниво за развитие и приключило. Наблегнали сме на юношеския футбол след години да имаме играчи, с които да се гордеем. Това е маратон. Трябват 5-6-7 години, за да създадем играчи. Отговорността за качествата на сегашните национали е на клубовете. Ние избираме най-добрите, за да играят за България", заяви още той.

Гонзо: Още сега мога да си подам оставката, аз съм служител на БФС

Гонзо: Още сега мога да си подам оставката, аз съм служител на БФС

"Не може да превръщаме футбола в бойна арена"

"Първо трябва да създадем добрите играчи на 19 - 20 години. Тогава ще махнем чужденците. Искаме клубовете, които играят в България да участват в евротурнири. Ние трябва да работим сега и след време да имаме добри играчи и президентите на клубовете сами ще предпочетат българските играчи от чужденците", сподели Гонзо за чужденците в клубовете.

"Повече от година на следя процесите на развитие на футбола тук и открихме елементи и изготвихме различни препоръки, с които оформихме нашето партньорство. Фантастично е, че голяма част от тези препоръки, които ние тогава направихме и дадохме, вече са включени в стратегията на федерацията за развитие на футбола в България.

Разбира се думите понякога са бляскави, всичко в документи изглежда хубаво. Следващите три дни, с турнира, който предстои ще видим на практика нещата, които си говорихме. Искам да кажа за отношенията с БФС. Винаги сме имали много честна комуникация. Понякога разговорите са били трудни, защото става дума за развитието на играчите. Българската федерация винаги е била въвлечена и активна в развитието на това звено", каза представителят на ФИФА Калъм Ървинг.

Основните насоки в книгата бяха представени от нейния основен автор Лъчезар Димов.

Снимка 645275

Източник: startphoto.bg

"Цялата книга е базирана на различни практики - Германия, Белгия, Унгария, Сърбия, Хърватия, Байерн Мюнхен и изключителната подкрепа на ФИФА и УЕФА като контролни органи. Най-важната част е идентификация на таланта и потенциал. Създадохме актулни профили на позицията и характеристиките им.

Създадохме наша собствена скаутинг система, по която да оценяваме актуалното представяне, която да е достатъчно обективна. Разглеждаме тренировъчния процес и характеристиката му.

Разглеждаме и принципите на тренировъчния процес и методите на натоварване. В съществуващата онлайн академия на БФС от 20 треньора стигнаха 674 за 1 година. Абсолютно безплатна за всеки треньор и клуб. Книгата разглежда развитието на футболистите на три етапа - начално обучение, основно обучение и състезателно обучение. Ролята на родителите също е важна", каза Димов.

Отношение взе и бившият шеф на треньорската школа проф. Лъчезар Димитров: "Това е типично учебно помагало за треньорите от гледна точка на работата с подрастващи футболисти. 400 страници е. В първите 100 страници се разжглеждат важни въпроси свързани с таланта и важни фактори от гледна точка на тренировчния процес.

На 300 страници в три възрастови периода, богато унагледен материал се дават съвременни игрови форми и възможности от широк набор състезателни упражения.Споделен е немския опит. Авторът Лъчезар Димов е завършил в Кьолн.

Бербатов представи програмата си, ето на какво ще залага

Бербатов представи програмата си, ето на какво ще залага

Вижте подробности

Личи немския опит, ползван е и опита на юношеския национални треньори и всичко това, което правят като инициативи с подрастващи футболисти от цялата стрена. За в бъдеще може да се създадат набор от тестови проверки в областта на физически и тактико-техническите навици, което ще даде на треньорите да даде разивите на таланта. Това е ценен труд", каза Димитров.