Димитър Бербатов представи своята програма, която ще следва, ако бъде избран за президент на БФС. 

"Основните ни приоритети за нашето развитие са, надявам се с това да се спре да се говори, че нямаме програма и нямаме екип. Това не е цялата ни програма, за да не каже някой впоследствие, че сме показали три изречения. Основните ни приоритети съм ви ги казвал много пъти на всички вас. Това, към което се стремим са прозрачност, професионализъм и партньорство. Ще търсим партньорство с държавата и с хората, които искат да работят за бъдещето на футбола.

Трябва да има мандатност на президента. Това е едно от най-важните неща. Неконтролируемата власт ражда това, с което се борим в момента. Мандатността е задължителна.

Без президенти в Изпълкома на БФС. Трябва да се анализира админситративния капацитет на БФС. Ще има плавен преход, в който да обучим кадри, които да бъдат в Професионалната лига, които да помогнат на клубовете да създадат Изпълком и да създадат продукт.

Президентите ще могат да моделират продукта и той да им носи приходи. Телевизионните права не трябва да отиват част от тях в БФС. Телевизионните правата трябва да бъдат много по-високи. Клубовете получават съвсем малка част от тези финанси. За мен това е несправедливо.

Повече български футболисти, което постоянно го говорим. Това ще бъде едно от нещата, които лично аз ще държа да се случи. Бонусна система за използване на повече български футболисти. Да се опитаме така, че този продукт, който отборите ще развиват, да ги убедим, че това е бъдещето - развитието на повече наши футболисти. Контрол на чужденците извън ЕС, които играят при нас. Извън ЕС до трима футболисти да играят. Знаем какво трябва, за да си чужденец в друга държава. Те наистина трябва да бъдат много по-добри от нашите момчета. Ако даден клуб има желание да използва повече от трима футболисти извън ЕС, ще има такса лукс и ще се заплаща определена цифра за четвъртия играч, за петия и за шестия, ако имаш възможност да си го позволиш. Приходите в последствие, които се събират се разпределят по пера. Така ще се генерират повече приходи. Целта е повече български футболисти.

Заложили сме нов формат на първенствата, но за това трябва да се говори със самите клубове.

Част от аматьорските клубове се чувстват пренебрегнати. Те трябва да получават приходи, за да могат да покриват разходите, които имат. Те трябва да могат да развиват този аматьорски футбол. Няколко слайда сме откроили за аматьорския футбол, защото той ни е много важен. Повече млади футболисти трябва да играят в Трета лига, да започват задължително. Целта е да засяваме повече семена, за да имаме след това по-добри плодове.

Трябва да има категоризация на школите в България. Треньорите при децата са едно от най-важните звена, но кой тренира и обучава треньорите. Женски футбол, нещо което беше пренебрегнато толкова много години. Говорили сме с румънския ни колега. Ще вземем пример. Наясно сме със стълбовете, които ще ни бъдат пример. Минифутболът - знам колко е важно в развитието на даден футболист, на децата.

Много е важно да има сътрудничество с държавата. Трябва да представим какво възнамеряваме да правим и какво те искат. Когато търсим помощ от държавата, тя трябва да ни отвори вратите и да каже, да, нека да работим заедно. Новопостроеният стадион на Ботев Пловдив виждате каква емоция генерира. Това дава нов тласък и импулс за развитието на футбола.

Нашата цел е на нашия нов национален стадион Да посрещнем такъв двубой ще бъде уникално. За това ще се боря с всички сили.

Ние гледаме от други държави. Държавите се развиват, строят и надграждат. Начините на финансиране ги има, трябва да има желание. БФС трябва да движи целия процес.

Основните стълбове от програмата ще бъде изпратена на вас журналистите. Искаме да има пълна прозрачност. Ние сме я подобрили в сравнение с това, което ви представихме преди две години. Някои от нещата могат да ви се струват маловажни, но сме се допитвали до съдии как да подобрим съдийството. Превенция и борба с черното тото и расизма", каза той.