Георги Захариев гостува в "Студи Дерби". Пред водещия Георги Симеонов, кандидатът за президент на БФС сподели причините за участието си в изборите.

"Нещата са ясни на всички, но защо не се взимат мерки. Ще започна от това, че нещата, които говоря не са казвани за първи път. Нямам претенцията, че знам повече от останалите, но имам желание да се направи дебат и да се говори за проблемите. Защо наближавайки юни се крият? Кога написаха тази програма. Попитахте ли треньорите, направихте ли един анализ? Но това е в правилника на БФС, защото един месец преди изборите може да се кандидатираш. Трябва да има три месеца на дебати. Футболът се променя. Създава се Суперлига. Къде сме в това отношение? Трябва да мислим за бъдещето за следващите 15 години. Зрителският интерес намалява. Това е опит за спасение за тези отбори. Преди имаше спорове преди големите първенства да се стопират в даден часови пояси, за да е гледаемо българското първенство. Трябва да покажем на картата бъдещето на българския футбол. Не виждам дискусия. Националния отбор - падаме от Швейцария, Косово... Никой не се замислят къде играят играчите на Косово. Само в топ шампионатите, а следващия въпрос е защо нашите не са там?

Георги Захариев е официален кандидат за президент на БФС

Още един официален кандидат за президент на БФС

"Никаква дискусия. Нула. Не знам кой кого избягваше, но фактите са такива"

Губим и младото поколение, защото те предпочитат да гледат геймъри. Не мисля, че нашите деца са по-малко талантливи от тези на Косово. Причината е, че и те са от семейства на емигранти - тренирали са в клубове, които са ги изградили. За мен държавата, БФС и треньорската школа трябва да правят повече за треньорите. Сега са оставили нещата сами да се интересуват и търсят.

Трябва да се работи от най-ранна детска възраст. Имаме страхотни таланти. Нещата са свързани и могат да се оправят - с желание, дебат и обсъждане. Да има дискусия. Нека го повдигнем на въпрос, защото го има задкулисието. Има звънене на отбори и всеки чака.

Искам да говорим за футбол. Но трябва да се говори и за Изпълкома. За мен няма значение кой е вътре. В момента са 14 вълка и едно агне и избират какво ще се прави за вечеря. Може да си поставят една кукла на конци и няма да си губят времето да ходят. Зависимостите са големи и това трябва да се промени. Живеем в 21 век - Изпълкомът е тип Министерски съвет. Може да се промени уставът на БФС. Може да има футболни референдуми през 2-3 месеца и да се питат клубовете. Решенията в момента се взимат от една шепа клубове и Изпълкома. В момента са 551 клуба, които да гласуват. Направих справка, че около 230 са в селата. Няма нищо лошо. Нека се знае колко от тях са на подчинение на Общините. Това е политическа връзка. Политиката е във футбола. Трябва да го кажем това. Трябва да се говори. Не мога да кажа, че не ме е страх, защото разбутвам къщичката на влиятелни и богати хора. Зад мен няма никой. Аз съм футболно камикадзе. Никой не знае какво да очаква от мен. На миналия Конгрес не видях програми. Имаше само обвинения и нападки. Нещата отминаха.

Виктория Славкова ще отговаря за сигурността по стадионите в Европа

Племенница на Стефан Орманджиев ще отговаря за сигурността по стадионите в Европа

Тя има сериозен опит във футбола

Много ще се радвам да поканите Емил Костадинов и да говорим по темата за развитието на детско-юношеския футбол. Също така да дойдат Христо Порточанов и Димитър Бербатов. В българските клубове няма учебник за футбол. Не се знае с какво се тренира при 6-годишните и като се стигне до 18-годишните става един мармалад. Трябва да се направи ясна разлика между шеф на школата и методист. Методиста трябва да е там и да е в помощ на треньорите, а не децата да се надяват да попаднат на добър треньор. Ако трябва да се направи регионална програма. Нещата много лесно могат да се случат. Не струват толкова много пари. Могат да се променят нещата много бързо и то към по-добро.

Ако на база това какво споделям и кой е моя екип - мога да кажа, че и Анатоли Нанков е от моят щаб, защото съм съгласен с всичко, което каза. Не искам да ставам президент на БФС, а да се направи един дебат. Екипът ми е цяла България. Комуникирам постоянно с хора свързани с ДЮШ. Не искам да влизам в тази битка, за да управлява. Има хора, които са с високо его и целта на живота им е да са в управлението. Искам да се оправи българският футбол", заяви Захариев.

Анатоли Нанков: ЦСКА следва модела на Лудогорец, всички сме виновни за състоянието на българския футбол

Нанков: ЦСКА следва модела на Лудогорец, всички сме виновни за състоянието на българския футбол

"Радващо е, че Валентин Антов направи такъв трансфер"