Ясно е защо Софийски градски съд отмени всички решения на Конгреса от октомври миналата година. 

Основният аргумент е свързан с установяването на 90 нередовни делегати на клубове, които реално са нямали право на глас по време на общото събрание на футболната централа, съобщава dsport.

Съдът отмени всички решения от извънредния конгрес на БФС

Съдът отмени всички решения от извънредния конгрес на БФС

Ето подробности

Според член 38 точка 2 от устава на БФС всеки един от излъчените делегати трябва да е член или да участва в управителен органи на клуба, който представляват. Именно с този аргумент от страна на футболната централа, не бе допуснат Георги Градев като представител на Балкан Варвара.

Това доведе и до последвалото съдебно дело, което блокира решенията на Конгреса.

Оказва се обаче, че БФС не си е свършил работата и неспазвайки собствения си устав е допуснал в залата 17% от клубовете, участници в общото събрание, да бъдат представлявани от реално нередовни делегати, според съда.

Интересното е, че сред 90-те клуба, които не са били представлявани от редовни делегати, са два от водещите тима в елита. Това са Лудогорец и Локомотив Пловдив. Още два са професионалните клубове, които също не са имали легитимен делегат по време на конгреса - Септември Симитли и Литекс Ловеч. Останалите клубове са аматьорски.

Делегат на Лудогорец е бил Георги Караманджуков, който обаче не присъства в Търговския регистър като част от органа за управление. Караманджуков е спортен директор в Лудогорец.

По-интересен е случая с Локомотив Пловдив, който бе представляван от собственика си Христо Крушарски. По това време обаче той документално не е бил част от управлението на клуба. В Управителния съвет е присъствал племенника му, който носи същото име и фамилия като него.

Другите два професионални, към тогавашния момент, клубове Септември Симитли и Литекс са представлявани на конгреса съответно от кмета на Симитли Апостол Апостолов, който е представен пред Конгреса като член на ФК и Величко Дихонов, който е обявен също като член на ФК и изпълнителен директор. Съдът обаче е установил, че това не е вярно.

Част от клубовете, за които е установено, че делегатите на отговарят на устава на БФС

В крайна сметка съдът установява, че действително Георги Градев не е бил нито член на ФК Балкан Варвара, нито участник в Управителния съвет на клуба, но заради същото нещо не е трябвало делегатите на 90-те клуба да получават право на глас на Конгреса.

Очаква се БФС да обжалва решението на СГС пред Софийски апелативен съд, за което футболната централа има две седмици срок.