Бившият нападател националния отбор по футбол Димитър Бербатов даде интервю пред унгарското издание "Nemzetisport", в което коментира  сагата с мача България - Унгария, който все още не е напълно ясно къде ще се проведе и бе затворен за фенове заради подготвяните от тях протести срещу сегашното управление на БФС.

Ето какво заяви кандидатът за президент на Българския футболен съюз:

В четвъртък България  ще бъде домакин на Унгария в евроквалификация, вероятно при закрити врати в Пловдив. В оставащите два кръга унгарците трябва да спечелят само една точка, за да участват за трети пореден път на Европейското първенство. Можеш ли по някакъв начин да влезеш на стадиона?

- За съжаление, по решение на БФС никой не може да бъде там, дори и аз. Беше взето нелепо решение, може би прецедент в света на футбола, все пак асоциацията всъщност крие националния отбор от феновете, краде футбола от тях.

- Като стана дума за това, какво мислите за трагикомедията преди евроквалификацията? Началният час на мача е променен, а и мястото на провеждане също може да се промени. Пловдив, София, после пак Пловдив...

- Свидетели сме на невероятна случка: как да не представляваш коректно интересите на българския футбол и как да не управляваш асоциацията! Некомпетентност, невежество, липса на морал и професионализъм, корупция - това е ясно като бял ден. И, разбира се, това, че се страхуват от феновете. В България нищо не се разви във футбола през последните осемнадесет години, това го знаят всички, а на феновете им писна, не издържат, правят демонстрации, защото пак крадат футбола от народа!

- В първоначалния час на мача българската полиция не беше съгласна европейската квалификация да се организира пред публика, поради което УЕФА прие уговорката при закрити врати. Десет дни преди сблъсъка в четвъртък...

- УЕФА трябва най-после да се вразуми и да реагира адекватно на ситуацията, за да не вярва повече на лъжите на българската федерация! Ситуацията е критична. Нашият футбол е в упадък от осемнадесет години: расистки скандал, президентът на федерацията е на снимка с боса на залагащата мафия Дан Тан, подава оставка, след което след година и половина решава да се върне - нечувано!... Ако УЕФА и ФИФА не контролират асоциациите-членки, футболните фенове показват, че ако трябва, ще действат.

- Какво му е на българския футбол? В края на 20-ти и началото на 21-ви век той даде на света именити футболисти.

- "Какъв е проблемът?" Е, това, което току-що казах. Почти двайсет години сме в упадък. Няма стадион, няма адекватна инфраструктура, защото правителството не иска да си сътрудничи с БФС, а националният отбор не се класира за нито едно Световно или Европейско. Не тренираме добри играчи, футболът ни е лош, корупцията върлува - можем само да викаме за промяна. Затова казах, че УЕФА и ФИФА трябва да се събудят! Вижте само, когато футболният президент се замеси в скандал в Испания, международните федерации се намесват, а когато се случи нещо подобно в България, те се нахвърлиха... Според мен това е дискриминация. Ако голяма футболна нация има проблем се намесва ФИФА или УЕФА, но ако малка като България, нищо не става... Нали правилата са еднакви за всички?!

БФС отговори на Митко Бербатов

БФС отговори на Митко Бербатов

Ето какво написаха от Съюза