Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов говори пред "Тема Спорт" и разкри давал ли е лични средства за футбола, какви са плановете му, ако спечели на предстоящия Конгрес, колко подготвен е екипът му и кога в София ще има нов стадион. Ето какво разкри още той:

- Г-н Бербатов, ако сте шеф на Зоналния съвет в Пазарджик или делегат от Плевенско, как бихте гласували на предстоящия Конгрес и защо?

- Бих гласуал за промяна на сегашното управление на БФС, което е на власт вече 16 години, а това е много време. Ако за 16 години не си успял да постигнеш поне някакви резултати и да изпълниш някакви цели, то ти трябва да дадещ път на нещо ново. И нека да не забравяме, че основният проблем на БФС е, че настоящото ръководство няма стратегия, така че няма и реална представа какво са постигнали и какво не, и какво искат да постигнат. Именно затова ние ще въведем лимит от максимум 3 мандата - 12 години, в които могат да управляват даден Изпълком и президент.

- Какви според Вас са най-сериозните проблми на българския футбол и откъде бихте започнали промяната, ако спечелите на предстоящия Конгрес?

- На първо място, като спечелим, ще ни е необходима поне една година да въведен необходимите административни промени в самата федерация. Нито държавата, нито УЕФА ще чуят за нас, защото трябва да се въведе ред първо отвътре. Най-сериозните проблеми, според нас (описани и в нашата програма) и на нашия сайт, са детско-юношеския футбол, Професионалната лига, която не функионира, и липсата на средства или каквато и да е помощ за аматьорските клубове. не може да си представите, че на срещите, които организирахме, в цялата страна, а не избирателно, клубовете са тотално отчаяни. Нямат никакъв стимул да се развиват. Споделят, че от години никой не ги е питал какви са им проблемите и от какво имат нужда. Ние смятаме да въведем система всяка година и да правим такива обиколки, за да се интересуваме от техните проблеми и съответно да ги решаваме, а не да ги отлагаме и да се сещаме за тях само преди Конгрес.

Кандидатът за президент на БФС Георги Захариев пред ТОПСПОРТ: Тези, които гласуват за Михайлов ги е срам, а тези за Бербатов - страх

Кандидатът за президент на БФС Георги Захариев пред ТОПСПОРТ: Тези, които гласуват за Михайлов ги е срам, а тези за Бербатов - страх

Мениджърът иска да провокира футболен дебат

- Имате ли ясна стратегия какви мерки бихте предприели, за да се подобри материалната база и най-вече терените и стадионите с оглед на това, че БФС реално няма силата и възможността да изгражда такива за клубовете?

- Тук идва един от най-големите проблеми на сегашното ръководство на БФС, а именно, че държавата не желае да работи с тях. Вижте, материалната база трябва да бъде подобрена. В нашата програма имаме заложено изготвянето на футболна карта на България. Идеята е да се знае във всяко едно кътче на страната с каква материална база разполага дадения клуб. Колко деца и мъже развиват, от какво имат нужда. Чак тогава можем да седнем с държавата и да говорим за общи приоритети за подобряването на материалната база. А сега се правят терени на парче, без никаква стратегия. Някои от тези терени се стопанисват от хора, които имат семейна връзка с част от ръководството на БФС.

- Каква ще бъде ползата за клубовете ако вие оглавите БФС?

- Ползата ще бъде, че те ще видят човек, който наистина иска да помогне за по-доброто бъдеще на нашата любима игра.Отново казвам, не само преди конгрес, а целогодишно! Има места в българия, които ни споделиха, че те никога не са виждали на живо човек от ръководството на БФС. Аз съм взел моето благодарение на целия ми труд през годините. За мен остава единствено да помогна на тези отчаяни клубове. Ползата ще бъде, че ще се работи напълно прозрачно и без абсолютно никаква корупция.

- Чий чуждестранен опит бихте заимствали, за да тръгне нагоре футболът ни?

- Вижте, ние работим отдавна с моя екип и си направихме труда преди да представим нашата програма, да разговаряме с много наши приятели, изключителни професионалисти ит други европейски и световни футболни федерации. Обменихме знания и добри практики, които те прилагат например в Румъния, Белгия, Словакия, Англия и много други. Разбира се, не всички идеи са напълно приложими, но много от тях са напълно възможни. Просто трябва желание и много работа, а повярвайте ми това го мога.

- Да си представим, че сте новия президент на БФС - с какви очи ще гледатве клубовете, които са издигнали кандидатурата на вашите опоненти?

- Ние гледаме и ще гледаме на всички клубове еднакво. Ще помагаме на всички клубове еднакво! Всеки има право на мнение. В това няма нищо лошо. Но най-важното, което всички клубове трябва да знаят е, че ще изискваме от тях да се развиват и да работят, за да получат необходимата помощ от нас.

- При всяка медийна изява на хората от обкръжението на Борислав Михайлов се твърди, че не сте дал и една стотинка лични пари за футбол, но всъщност сте помагал финансово на клуб, който по ирония на съдбата сега бе сред тези, които издигнаха кандидатурата на Борислав Михайлов. Защо никога не излязохте и не казахте нещо по този повод?

- Защото исках да видя дали самият клуб ще го направи. Но не го. Нямам проблем с това. Правил съм го и съм помагал, защото е било правилното нещо.Като оставим на странакакво съм постигнал във футбола, съм дал доста средства за него. Както казах и преди, сумите, които са получавани от мен при трансферите ми и са отивали за клубовете, за които са ме изградили в началото на кариерата ми, също влизат в графата дадено за футбола. И сумите стават сериозни. Така че подобни нападки са несериозни и идват от хора, за които важи определението, че по-добре да кажат някоя глупост, отколкото нищо да не кажат.

- На колко деца годишно помага вашата фондация?

- За нас децата не са бройка, нямаме квоти или лимит. Обявяваме критерии и всеки, който ги покрива, влиза в годишния клуб. Кой и какво получава като помощ зависи от индивидуалните им искания и потребности. Текущо се подават молби, разглеждат се, а одобрените после се отчитат - има си установен ред. Последните година две са по-различни предвид ковид пандемията и може би ще се наложи промяна в регламента. Ние сме гъвкави и адекватни към нуждите на децата. Не си измисляме ние как да им помагаме, имаме постоянна обратна връзка и тя ни ориентира. По този начин и ние търпим развитие.

- Как приемате нападките на Венцеслав Стефанов?

- Приказките му искрено ме забавляват, но за съжаление, и натъжават. Натъжават ме, защото конкретно този човек не съм чул да казва нещо градивно от години. За съжаление, неговата единствена цел е да използва изключително груби думи не само по мой адрес, а и за други успели хора. Не знам дали осъзнава, че цялата общественост вече му се присмива и не го приема на сериозно. Няма друг футболен президент в сета, който да си позволява такъв език. Това е несериозно. Няма друг футболен президент, който да е осъден за расизъм и да е член на Изпълкома на футболния съюз, а да няма морала поне да се оттегли. Но всъщност какъв морал? Не съм сигурен дали този човек знае значението на тази дума.

- Истина ли е това, което твърди Борислав Михайлов, че в българския футбол има прекалено малко пари, за да има корупция?

- За съжаление, Борислав Михайлов много сериозно си противоречи. В интервю преди няколко дни спомена, че бюджетът на БФС за 4 години е 80 милиона лева. После спомена, че в българския футбол няма много пари и затова няма корупция. Истината е, че вече нашата държава и в частност българския футбол има достатъчно пари. Просто трябва стойностна система за харченето им и държавата да е убедена, че до нея в лицето на БФС вижда надежден партньор, а това не се случва.

Михайлов: Левски е заставал зад мен много пъти

Михайлов: Левски е заставал зад мен много пъти

Вижте какво още каза той