Димитър Бербатов даде интервю пред Дарик радио, в което коментира решенията на днешния Изпълком на БФС, който реши да изключи 104 от българските клубове от централата.

"Това, което може да се каже, е че от изключените клубове, не са били на последния Конгрес, а са търсени по списък от подписката за провеждане на Конгрес, защото са си позволили да критикуват управлението на БФС, което си е реваншизъм откъдето и да го погледнеш", заяви Бербатов.

Димитър Бербатов: Днешните решения на Изпълкома са абсурдни

Димитър Бербатов: Днешните решения на Изпълкома са абсурдни

Налагането на наказания, без да се гарантира защита на обвинението е нарушения на Конституцията на България, споделя той

Той увери, че с екипа си ще направи всичко възможно да търси правата на изключените клубове: "Казах, че аз и екипът ми ще защитим клубовете с всички възможни законови средства, но тези изключвания са неправомерни, защото докато Съдът не се произнесе по този Конгрес, БФС не може да взема такива решения. Решението е честен и прозрачен конгрес. Днес идваха писма от ФИФА и УЕФА и се интересуват. Молят и Министерството на спорта да вземе становище. Вече показахме устава, който казва, че Конгресът, който се проведе, е напълно легитимен".

Бербатов заяви, че все пак има шанс да се търси диалог: "Не мисля, че нещо е изчерпано. Заради желанието да няма честен Конгрес. Ние сме отворени към това да се направят работни групи, да се направи голям Конгрес и да се сложи край на това нещо, което е позорно. Но толкова време се чака и се намират едни хора, които казват, че трябва да реагираме, по честен начин. Клубовете са членове на БФС, а БФС проявява реваншизъм и нарочно се махат едни клубове. Ние искаме един честен Конгрес"

"Мога да говоря с всеки, стига да има уважение и респект, да няма задни мисли и да иска доброто на футбола, да има честен и прозрачен конгрес. За да излезем от този кръговрат. На мен ми е трудно да намеря думи. Най-губещи са клубовете и футбола. Тъжна картина. Бездействието е съучастие. След толкова време бездействие, ние вече действаме, но изцяло по закона", допълни той.

Михайлов: БФС отново демонстрира, че работи в полза на единението на българските клубове

Михайлов: БФС отново демонстрира, че работи в полза на единението на българските клубове

"Направихме много компромиси, тези хора не разбират функцията на БФС"

Спомена се още възможно участие на Министерството на спорта като медиатор в напрегнатия казус: "Това трябва да го реши Министерството на спорта, дали да бъде посредник. Лицензът на БФС се дава от Министерството на спорта и затова е в правото си да се интересува от нещата във футбола. На Конгреса имаше хора от инспектората и чакаме тяхното становище. Защо да не се случи"

"Това е вид реваншизъм, но налагането на такива наказания за едно провинение е вид дискриминация. Ние ще защитим всички наказани клубове. Те не са направили нищо нередно, но в момента са наказани, което е абсурдно", заяви Бербатов.

Той коментира и случилото се на последния Конгрес: "Тук пак е вид реваншизъм, нещо, което не е уместно, защото Конгресът на 18 март е съобразен изцяло с Устава на БФС. Всичко това беше спазено и нищо не беше незаконно и тези решения на Изпълкома не могат да бъдат обосновани"

"Ние от самото начало си говорим само за честен и прозрачен Конгрес. Те се връщат към миналогодишния Конгрес, чийто край е опорочен. Всички видяха за какво става въпрос. На базата на това се търси обединителен Конгрес. Няколко пъти го даваха и отменяха, играха си игрички", каза той. .

"Това е нещо, което самите клубове ще решат, като наблюдават какво се случва. Особено към малките клубове. Не стига, че 16 години никой не им е обърнал внимание, а и сега има тип реваншизъм, защото БФС смята, че никой няма право да ги критикува. Аз и екипът ми се борим за честен Конгерс и ако той е такъв, който и да бъде избран, ние ще сме доволни", завърши Бербатов.