Росен Барчовски все още е оптимист, че България може да се класира на Евробаскет 2022. Тимът ни загуби и двете си срещи от ноемврийския квалификационен прозорец, а пред Канал 3 наставникът направи много обстоен анализ на представянето на момчетата в Сараево. Ето и най-интересните акценти от интервюто му:

"Изненадата срещу Босна дойде първо от състава им. В този прозорец той беше много по-силен от този, с който играха през февруари. Нямаше как да знаем с какъв състав ще са. Те бяха дали 24 човека, включително и играчи от НБА, но бяха направили буквално всичко възможно в това домакинство да спечелят двата мача и да се класират.

Другото е, че ние тренирахме пет дни в тяхната зала. Бяхме абсолютно прочетено писмо. Всичко се знаеше за нас. Не е тайна, има охранителни камери във всички зали и това е обичайна практика на домакина да наблюдава подготовката на гостуващия отбор.

Ако обстановката е нормална и се играе по един мач, никой отбор не отива да гостува и да прави тактически тренировки. Всичко си прави вкъщи, само че ние сме там от понеделник, а мачът ни е в петък. Нямаше как да не работим тези неща, защото ще ги забравят. Това също е много важен момент, особено когато играеш с много силен отбор.

Това са странични детайли, но по-важното е, че не уцелихме ваксата. Имаше отворени стрелби, които не можехме да вкараме. При някои даже прехвърлихме ринга, което говори за някакво напрежение, не знам защо. Говорихме, че трябва да спечелим, да сме мобилизирани. Изиграхме един слаб мач.

В процеса на мача можех да задържа по-опитните играчи повече време, за да загубим с по-малко, но ни предстоеше друг мач, а този се виждаше, че го губим. Нямаше нито теоретична, нито практическа възможност да го спечелим.

Те пък не спряха да играят, обикновено феърплеят поне в нашата игра е, когато стане голяма разлика над 20-25 точки, малко да се отпусне газта, защото следващият път така на теб ще ти се случи.

Няма оправдание за тази загуба. Много искахме да спечелим. Ние се готвихме само за мача с Босна на лагера в Правец, почти не сме за този с Гърция. За него имахме само един ден подготовка, една тренировка без разбор и видео, защото бяхме под карантина", сподели оптимистично настроеният Барчовски.

Българските баскетболисти изпуснаха Гърция в квалификационен мач за Евробаскет 2022

Българските баскетболисти изпуснаха Гърция в квалификационен мач за Евробаскет 2022

Нашите допуснаха мача да влезе в продължение, след като имаха комфортен аванс