Мачът на България срещу Северна Македония от Европейското първенство за момичета до 16-годишна възраст ще бъде със сигурност помнен от много хора в зала "Универсиада" и особено от малките ни националки до 16-годишна възраст. Причината не е в убедителния резултат и победата.

Момичетата на тима, воден от Лъчезар Коцев и Гергана Славчева получиха възможност да се срещнат и снимат с някои от най-славните имена в историята на българския женски баскетбол.

Нашите преминаха през Северна Македония с 95:43 и направиха нова сериозна крачка към класиране в осмицата. Най-резултатна от тях бе Илияна Георгиева с 19 точки. С 18 завърши Валентина Веселинова, а с 16 - Микаела Дамянова. 11 точки и 6 борби останаха срещу името на Гергана Минчева. Анатасия Калева бе близо до дабъл дабъл - 9 точки и 15 борби.

Начело в класирането в група D е Холандия с три победи от три мача, следвана от България с 2 победи и 1 загуба и Украйна 1 победа и 1 загуба. Днес е почивен ден за първенството, а отборът ни няма мач в понеделник. Последната им среща от груповата фаза е на 20-и август (вторник) срещу Люксембург.

Поредната Среща на поколенията по повод 100-годишнината на българския баскетбол събра медалистки от Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства за жени с момичетата от националния отбор и техните треньори в столичната зала "Универсиада".

Сред присъстващите в залата бивши баскетболистки бяха сребърните медалистки от Олимпийските игри в Москва Ваня Дерменджиева, Диана Дилова, Брайнова, Петкана Макавеева, Евладия Славчева, Пенка Методиева, Надка Голчева и Ангелина Михайлова, бронзовите момичета от Игрите в Монреал през 1976 г. Тодорка Йорданова и Мария Стоянова, бронзовата медалистка от световното първенство в Лима през 1964 г. Тинка Динева, сребърната медалистка от европейското във Варна през 1972 г. Стойка Иванова, сребърната медалистка от Будапеща 1983 Радмила Василева, сребърната медалистка от европейското в Италия през 1985 г. Нина Хаджиянкова, сребърните медалистки от Будапеща `83 и Италия `85 Мариана Костуркова и Мариана Иванова,сребърната медалистка от Будапеща 1964 г. и бронзова от Мюлюз през 1962 г. Амелия Писанова, участничките на европейски и световни първенства, световни купи и Олимпийски игри Юлия Боянова, Тодорка Николова, Тодорка Дудева и Светла Несторова.

На церемонията бяха уважени и заслужилите треньори Иван Лепичев и Димитър Сахаников. Всички легенди получиха юбилейни значки "100 години баскетбол в България" и плакети от президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

Баскетболистките до 20 години спечелиха Европейското в Дивизия "B" в Косово

Баскетболистките до 20 години спечелиха Европейското в Дивизия "B" в Косово

Момичетата на Таня Гатева победиха във финала Финландия с 80-75