Дамският национален отбор на България по баскетбол до 20 години постигна невероятен успех в Косово. Момичетата на Таня Гатева победиха Финландия с 80-75 и станаха Европейски шампионки във Дивизия B" във възрастова група. Освен титлата те се изкачиха и сред най-добрите 16 на Стария континент.

Баскетболистките до 20 години на 1/2-финал в Косово

Баскетболистките до 20 години на 1/2-финал в Косово

Българките спечелиха важен мач срещу Румъния

Нашите момичета бяха загубили от финландките в груповата фаза и започнаха финала неуверено. Те допуснаха изоставане с 13 точки, но на полувремето вече бяха напред с 42-36. Преди последната четвърт разликата в наша полза беше сведена до една точка - 59-58.

В последните минути финландките дори успяха да поведат за един момент, но мотивираните български момичета си върнаха инициативата и се поздравиха със заслужен успех.

Гергана Иванова беше най-резултатна с 19 точки. Карина Константинова, която попадна в "Идеалната петица" на турнира реализира 16 точки, а Виктория Иванова наниза 15 точки. От резервите най добре се включи Стефани Пендова с 12 точки.

Лидерката на финландките Авак Куйер беше неудържима с 31 точки и 11 борби. Но това за щастие се оказа недостатъчно за победа.

В мач за третото място Ирландия победи Великобритания с 60-57.