Отборът на България отстъпи пред Черна гора с 81:91 (21:21, 25:24, 12:22, 23:24) в среща от третия кръг в група А на Европейското първенство по баскетбол за мъже в грузинската столица Тбилиси. Загубата бе трета за баскетболистите, водени от селекционера Росен Барчовски, а тимът на Черна гора вече е с баланс 2 победи и 1 поражение.

Контузия на дясното бедро извади още в началото на мача един от основните играчи на България Станимир Маринов, който прекара по-малко от 8 минути на терена. Най-резултатен за състава отново бе Александър Везенков с 26 точки и 8 борби, който изглежда нарани левия си глезен към края на мача. Със 17 точки и 3 борби солидно се включи Андрей Иванов.

В понеделник е почивен ден за отборите в групата, а на 6 септември (вторник) България ще се изправи срещу домакините от Грузия. Черногорците ще играят срещу Испания в следващия си мач.

България с втора загуба на Евробаскет 2022

България с втора загуба на Евробаскет 2022

"Лъвовете" отстъпиха на Турция

Дий Бост, Чавдар Костов, Станимир Маринов, Александър Везенков и Емил Стоилов стартираха срещу Черна гора. Противникът взе 5 точки аванс в началото, но след точни изстрели на Везенков и Маринов тимът на България изравни за 9:9. След ново равенство при 15:15, последваха два бързи коша за Черна гора, а със серия от 6 безответни точки българите поведоха за първи път в двубоя с 21:19. Резултатът след първите 10 минути бе 21:21, но в заключителните моменти на частта Станимир Маринов се контузи и трябваше да напусне игра.

Тройка на Павлин Иванов даде преднина на България от 24:21, а черногорците отговориха със серия от 6:0. Равностойната игра продължи, Андрей Иванов записа добри моменти, а с две поредни тройки Иван Алипиев изведе националите напред с 40:38 две минути и половина преди почивката и полувремето дойде при 46:45 в полза на българския представителен състав.

Черногорците имаха превъзходство под коша, но националите компенсираха с по-ефективна стрелба от далечно разстояние през първите 20 минути.

Владимир Михайлович вкара 7 поредни точки при подновяването на играта и Черна гора бързо натрупа преднина от 52:46, докато България остана без кош над пет минути. Серията на черногорците стигна 12:0 за аванс от 57:46, спряна от Чавдар Костов с тройка чак в средата на третата част. Черногорците взеха тази четвърт с 22:12 и поведоха с 67:58 преди последните 10 минути.

Българите направиха серия от 6:0 на старта на заключителния период, намалявайки на 64:67 и връщайки шансовете си за успех в двубоя. Съперниците размениха общо 5 тройки, а при последната на Александър Везенков националите изравни 73:73. Андрей Иванов даде преднина на състава, воден от Росен Барчовски за 75:73 седем минути преди финала, но черногорците отговориха със 7 поредни точки и при оставащи четири минути дръпнаха с 83:78.

Павлин Иванов завърши отлична бърза атака за България за 80:83 три минути преди края на мача, но черногорците не позволиха на националите да се доближат повече и стигнаха до успеха.