Националният тим на България отстъпи пред Турция с 87:101 (29:31, 23:19, 19:25, 16:26) в среща от втория кръг в група А на Европейското първенство по баскетбол за мъже в Грузия. Поражението бе второ за българите, а турците постигнаха втора победа на шампионата в Тбилиси.

В неделя, 4 септември, от 14:30 часа България ще изиграе третия си двубой в Тбилиси срещу състава на Черна гора, а Турция ще се изправи срещу домакините от Грузия в късния мач за деня.

Българските национали вкараха 87 точки във втори пореден мач, но допуснаха да им бъдат отбелязани над 100 точки, като в последната четвърт турците не позволиха победата да им се изплъзне.

Александър Везенков отново бе най-полезен за представителния тим на страната, завършвайки с "дабъл-дабъл" от 28 точки, 15 борби и 4 асистенции за 38 минути на терена.

Старши треньорът Росен Барчовски избра срещу турците да започнат Дий Бост, Чавдар Костов, Станимир Маринов, Александър Везенков и Емил Стоилов. Националите заложиха на далечната стрелба в началото и направиха много добро първо полувреме, в етап от което имаха 7 точки аванс срещу по-класния си съперник.

Чавдар Костов, Станимир Маринов и Дий Бост се разписаха от дистанция в коша на Турция на старта, а с две поредни успешни нападения на Александър Везенков отборът на България поведе с 15:13 след четири минути игра. Джеди Осман завърши успешна атака на Турция за преднина от 25:21, но след точна стрелба на Костов и Везенков националите поведоха с точка. След първите 10 минути турците водеха с 31:29.

Българите продължиха да влагат повече усилия в защита, а Александър Везенков и Дий Бост отбелязаха за преднина от 38:33 за водения от Росен Барчовски тим. С два точни наказателни удара на Иван Алипиев България поведе със 7 точки при 42:35 четири минути и половина преди почивката, записвайки най-голямата разлика в двубоя до момента.

Дий Бост: Трябва да стреляме повече от дистанция

Дий Бост: Трябва да стреляме повече от дистанция

България ще се изправи срещу Турция във втория си мач от груповата фаза на Европейското първенство

В последната минута на първото полувреме с две поредни тройки на Джеди Осман и Буграхан Тунчер тимът на Турция изравни за 48:48, а малко след това Иван Алипиев фиксира финалното за първите 20 минути 52:50 в полза на България.

Везенков вече бе натрупал 14 точки и 5 борби, а Дий Бост - 12 точки, 3 борби и 7 асистенции.

Второто полувреме стартира с два поредни коша на Осман, но с две тройки Чавдар Костов върна аванса за България при 58:55. Съставът на Турция излезе напред в резултата след точна далечна стрелба на Хазер и кош на Джеди Осман за 66:61 в средата на третата четвърт. Мелих Махмутоглу и Алперен Шенгюн реализираха за преднина от 73:66 за Турция при оставащи минута и половина, а Янев и Везенков се разписаха за 71:75 преди заключителните 10 минути.

Със серия от 9:2 турците дръпнаха с 11 точки - 84:73 по-малко от седем минути преди финала на двубоя. Противникът увеличи още аванса си до 92:77 в средата на последната част, а Шейн Ларкин направи разликата 16 точки. До края националният тим на България не успя да навакса изоставането си и претърпя втора загуба в "Тбилиси Арена".

Капитанът Чавдар Костов се включи с 15 точки, а Дий Бост завърши с 12 точки, 5 борби и 13 асистенции. Александър Янев и Димитър Димитров отбелязаха по 7 точки в двубоя.

За Турция Джеди Осман допринесе за успеха с 25 точки и 8 борби, а Шейн Ларкин се отчете с 13 точки, 3 борби и 9 асистенции. Фуркан Коркмаз, който е с болки в гърба, не влезе в игра.