23-тото издание на "Футболната лига на парите" на Делойт профилира отборите с най-висока печалба в най-популярния спорт в света. Публикуван само осем месеца след края на сезон 2018/19, докладът се счита за най-надеждния независим анализ на финансовите резултати на футболните клубове.

Кике Сетиен: Вчера се разхождах сред кравите, днес съм треньор на Барса, на най-добрите!
Обновена

Кике Сетиен: Вчера се разхождах сред кравите, днес съм треньор на Барса, на най-добрите!

"Ще умра с идеите си"

Барселона заема първо място в класацията на Делойт за най-богатите футболни отбори в света, като преминава досегашната бариера от 800 млн. евро, генерирайки рекордни приходи за миналата година от 841 млн. евро.

Печалбата на отбора е с почти 10% по- висока от тази на техните съперници Реал (Мадрид) (757.3 млн. евро), които остават втори в класацията. Това е и най-голямата до момента белязана разлика в приходите между първия и втория отбор от началото на издаването на доклада на Делойт.

Снимка 460039

Източник: Twitter

Манчестър Юнайтед (711,5 млн. евро) - на трето място, остава най-високо разположеният английски клуб в годишната класация на Делойт. Байерн (Мюнхен) (660,1 млн. евро) заема съответно четвърта позиция, а Пари Сен Жермен (635,9 млн. евро) влиза в челната петица за сметка на Манчестър Сити (610,6 млн. евро), които отпадат до шестото място. Тотнъм е осми, което е най-високата позиция, заемана от клуба досега. Той изпреварва Арсенал и Челси, за да се превърне в отбора с най-високи приходи в Лондон за първи път от 1996/97 г.

Междувременно Ювентус влиза отново в Топ 10 на класацията на Делойт, благодарение на подписването с Кристиано Роналдо.

Снимка 460329

Източник: EPA/БГНЕС

Суперзвездата на Португалия, която се гордее с повече последователи в Instagram, отколкото Барселона и Реал Мадрид взети заедно, помага на Юве да постигне търговски растеж чрез по-голяма видимост на бранда. Като цяло отборите на челните 20 позиции по приходи остават сравнително стабилни, като към тези от миналата година се включват само двама нови участници - Олимпик (Лион) се класира на 17-то място (изкачвайки се нагоре от 28-то място), а Наполи заема 20-то място (от 21-во през миналата година).

Двадесетте футболни клуба с най-висока печалба в света достигат рекордните 9,3 млрд. евро комбинирани приходи през 2018/19 г., което е увеличение с 11%.

Рашфорд с удивително постижение

Рашфорд с удивително постижение

Нападателят има на сметката си 200 мача във всички турнири, в които е отбелязал 64 гола и се е отчел с 31 асистенции