Жоан Лапорта се завръща начело на Барселона. 58-годишният юрист e новият президент на клуба. Той изпълняваше тази роля между 2003 и 2010 година.

Лапорта спечели изборите с 54.28% от гласовете. За него са дали вота си 30 184 души. На второто място е Виктор Фонт с 29,99%, а трети се нарежда Антони Фрейша с 8,58 %.

В гласуването взеха участие и футболистите на клуба, в това число и световната мегазвезда Лионел Меси. Той пристигна в пункта за гласуване заедно с едно от децата си, но не направи никакво изявление.

Фактът, че си направи снимки с хората от щаба на Лапорта се разттълкува от агенция Европа Прес, че именно това е бил и фаворитът на аржентинския гений.

Още преди обявяването на финалните резултати третият в класирането Тони Фрейша направи изявление, в което поздрави Лапорта:

"Искам да поздравя Лапорта за тази победа, която не подлежи на никакви дискусии. Оттук нататък ние всички трябва да подкрепяме нашия президент. Толкова голяма преднина при вота легитирима победата му при всички случаи".

Снимка 521890

Източник: GettyImages

"Барселона трябва отново да стане щастлив и устойчив икономически клуб. Пред нас стоят много цели и ние ще ги постигнем. За тази цел трябва да работим всички съвместно, ние сме едно забележително семейство. Най-голямото, което може да направим, е да обичае Барса повече от когато и да било. Да живее Барса, да живее Каталуния", бяха първите думи на Лапорта след избора му.

Досега Барселона се управляваше от Джосеп Мария Бартомеу, който пое каталунския клуб през 2014 година.

В последните две години положението около него ескалира и заради финансови злоупотреби, които бяха открити, и заради неправилно разходване на бюджета и заради скандала БарсаГейт.

Там се разбра, че Бартомеу е финансирал пиар-компания, която се е занимавала със създаването на фейк-акаунти в социалните мрежи, чиято задача е била разпространението на недостоверна информация с цел да се очернят негови конкуренти и да се представя грешна картина за ситуацията в клуба, както и да се дискредитират звездите от ранга на Лео Меси.