Стефани Стоева и Габриела Стоевана загубиха финала на двойки жени на Европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, но въпреки това спечелиха квота за олимпийските игри в Париж 2024.

Сестрите ще участват на трети игри след Рио 2016 и Токио 2020. Българските състезатели по бадминтон продължават традицията и участват на всяка олимпиада от Барселона 1992 насам.

По-рано днес българките завоюваха сребърни медали на Европейското първенство в германския град Саарбрюкен, което беше последна квалификация за Париж 2024. Трикратните шампионки на Стария континент и трети поставени в схемата отстъпиха на финала пред номер 2 Марго Ламбер и Ане Тран (Франция) с 21:16, 17:21, 11:21. Двубоят беше изключително равностоен и продължи 70 минути.

Ето какво написаха българките във Фейсбук:

"Още едно Европейско първенство отива в историята. Тази година се окичихме със сребърен медал, но по-важното е, че ще участваме на трета олимпиада. Пътя, който трябваше да извървим беше труден и изпълнен с много препятствия, но общата мечта ни даваше стимул да преследваме отново европейски медал и олимпийска квота!.

Искрено сме благодарни на Петя Неделчева, Янислав Петков и Българска федерация бадминтон за подкрепата и вярата към нас. В най-трудните моменти вашето доверие ни помогна да се преборим да постигнем всичко това, което изглеждаше невъзможно за много хора! Благодарим на всички, които ни подкрепят постоянно пред телевизорите! Вашата подкрепя значи много за нас!".

Сестри Стоеви се класираха за финал на Европейското

Сестри Стоеви се класираха за финал на Европейското

Утре е финалът