Григор Димитров се бори мъжки, но загуби от Новак Джокович с 0-3 сета(6:7(7), 3-6, 4-6) в сблъсък от третия кръг на Откритото първенство на Австралия. Срещата на "Род Лейвър Арина" продължи малко повече от 3 часа и предложи доста емоции на зрителите.

Това беше мач №11 между тях двамата, като Джокера записа 10-а победа, а Димитров има едва един успех, постигнат през 2013-та година.

Григор Димитров: Джокович е фаворит, но нещата могат да се обърнат и в моя полза

Григор Димитров: Джокович е фаворит, но нещата могат да се обърнат и в моя полза

Българинът даде интервю за официалния сайт на АТП

Григор Димитров - Новак Джокович 6-7(7), 3-6, 4-6

Първи сет

Григор Димитров сервира първи в сет №1. Джокера взе първата точка в гейма, Гришо изравни, но Ноле взе следващите две и стигна до две точки за пробив. Впоследствие първата ни ракета сгреши от бекхенд и сърбинът проби.

Вторият гейм достигна до равенство, но Джокович все пак си взе подаването и затвърди пробива. Хасковлията си взе сервис-гейма и резултатът стана 1:2.

Снимка 603272

Източник: GettyImages

Четвъртият гейм започна с фантастично разиграване, което Гришо успя да спечели, но Джокович бързо обърна развоя на събитията и дръпна с 3:1.

В гейм №5 отново станахме свидетели на доста оспорвана игра. Григор дръпна с 40-15, но Ноле стигна до равенство. Първата ни ракета не показа, че това го е смутило, взе следващите две точки и намали изоставането си до 2:3.

Сърбинът показа отлична игра в следващия гейм и взе подаването си на нула. 

Снимка 603275

Източник: GettyImages

В последния гейм с този комплект топки Димитров демонстрира добра успеваемост от сервиз, направи два аса и отново намали изоставането си до само един гейм. 

Гейм №8 започна добре за българина и той поведе, но Джокера бързо дръпна с 30-15. Последваха два сервиза в тялото, които Гришо не успя да отрази и Ноле поведе с 5-3 в първия сет.

Следващият гейм продължи повече от 8 минути и беше доста мъчителен за Григор. Българинът успя да спаси цели три сетбола и принуди Джокович да сервира за първия сет. Сърбинът започна да показва признаци на болки в бедрото, които го мъчеха още от миналия мач.

Снимка 602962

Източник: GettyImages

В гейм №10 Григор спечели първите две разигравания и постави Джокович под напрежение, но Ноле отново демонстрира класата си и изравни до 30-30. Гришо спечели следващата точка и достигна до първа такава за пробив. Джокера сгреши от бекхенд и резултатът беше изравнен - 5:5.

Снимка 603271

Източник: GettyImages

Гришо не срещна никакви проблеми при следващото си подаване и дръпна с 6:5, принуждавайки Джокович да сервира за оставане в първия сет.

Българинът дръпна с 0-30 в следващия гейм, но сърбинът изравни. Последва грешка от форхенд и Григор достигна до сетбол. Ноле възстанови паритета след ас по правата, но хасковлията взе следващата точка и отново постави Джокера под напрежение. Сръбският тенисист обаче не се предаде, спаси и втория сетбол, взе следващите две точки и вкара първия сет в тайбрек.

Тайбрекът започна отлично за Джокович, който рано достигна до мини пробив и поведе с 5-2. Григор се съвзе и намали до 5-4, а при подаването на Ноле върна мини пробива и изравни до 5-5. Сърбинът направи ас и първи достигна до сетбол, но Гришо не трепна при подаването си и резултатът стана 6-6. Хасковлията вкара мощен първи сервис и на свой ред достигна до сетбол, който обаче беше отразен с вещина. Ноле взе следващите си два сервиса и пак достигна до сетбол. Последва фамозно разиграване, в което за съжаление Джокович излезе победител и поведе в сетовете.

Снимка 603281

Източник: GettyImages

Втори сет

Двамата не срещнаха проблеми при първите си подавания в сет №2 и резултатът бързо стана 1:1.

Джокович взе сервис-гейма си, а Григор сервира с нови топки при своето подаване. Ноле дръпна с 0-30, но първата ни ракета отново показа характер, спечели следващите 3 разигравания и поведе. Джокович докара нещата до равенство, имаше и три точки за пробив, които обаче бяха отразени и след 12-минутна гладиаторска битка Григор все пак възстанови паритета във втория сет.

Снимка 603284

Източник: GettyImages

Ноле отново не срещна проблеми при подаването си, а при сервиса на Гришо докара нещата до 30-40, възползва се веднага от създалата се възможност и пак проби първи в сет №2.

Пробивът беше затвърден. Димитров бе принуден да сервира за оставане в сета и се справи, докарвайки нещата до 3:5. Джокера обаче не трепна при сервис гейма си, взе го на нула и подпечата втория сет на сметката си.

Снимка 603286

Източник: GettyImages

Трети сет

Третият сет започна ужасно за българина и Джокович успя да пробие още в самото му начало. Във втория гейм Григор достигна до две точки за връщане на пробива, но не се възползва и Ноле подпечата аванаса си.

Неприятно развитие за първата ни ракета продължи и Димитров допусна втори пробив. Джокович поведе с 3-0 и се доближи до крайния успех в мача.

Нашето момче се събуди в гейм №4 и достигна до нови две точки за връщане на пробив. Джокера отрази първата възможност, но брилянтният форхенд на хасковлията смрази сърбина при последвалото разиграване и резултатът стана 1-3.

Последва обаче нов кошмарен сервис гейм, в който българинът допусна пробив на нула и мечтата за класиране напред в турнира изглеждаше, че отлетя безвъзвратно.

Снимка 603276

Източник: GettyImages

Григор обаче не се предаде. Серията от пробиви продължи. Димитров спаси два геймбола на сервиса на Джокович и в крайна сметка намали изоставането си до 2-4. Последва светкавичен гейм на нула, който отново отново постави Ноле под напрежение.

Двамата не срещнаха проблеми при следващите си подавания и Гришо принуди Ноле да сервира за спечелването на мача при резултат 4-5.

Джокович сервира за място в 1/8-финалите и геймът започна отлично за него, след като ретурът на Григор излезе в аут при първия сервиз. При последвалото разиграване Джокович сгреши от форхенд и резултатът беше изравнен, но сервис по диагонала затрудни нашето момче и сърбинът отново поведе. Четвъртата точка в гейма спря дъха на всички по трибуните на "Род Лейвър Арина", най-дългото разиграване в мача, което обаче за съжаление отново отиде на сметката Джокович. 

Ноле достигна до два мачбола и се възползва още от първата възможност, след като затрудни Гришо, който от форхенд изпрати топката в аут, подпечатвайки успеха за един от най-добрите тенисисти за всички времена.