С шест дни закъснение заради олимпийските игри на специална пресконференция днес бе чествана 20-годишнината от световния рекорд на Йорданка Донкова на 100
метра с препятствия - 12,21 секунди, поставен на 20-и август 1988-а година в Стара Загора.

На своята сметка Донкова има общо пет световни рекорда (три на открито и два в зала). Тя е олимпийска шампионка от Сеул 1988 и втора от Барселона 1992. Има общо 16 медала от големи първенства - Олимпийски игри, Световни и европейски първенства в зала и на открито. Йорданка Донкова е първата и единствена досега българска лекоатлетка - победителка в крайното генерално класиране от
веригата "Гран при". Тя е и единствената в света с два световни рекорда в рамките
на един час - на полуфинала (12,34) и на финала (12,29) на турнира в Кьолн.

"Световния рекорд на Донкова е най-силният от съществуващите в момента", заяви президентът на БФЛА Добромир Карамаринов преди да връчи кошница с цветя на бившата лекоатлетка.
"Благодаря на всички, които се сетиха за мен и ме поздравиха. Съжалявам само, че не успях да направя този рекорд още по-добър. Иначе олимпийската титла е най-важна за мен. Защото световният рекорд все някой някога ще ми го отнеме, но олимпийската титла - не може", каза Донкова преди да постави подписа си на специално подготвено препятствие от леката атлетика.

"Данчето бе уникална лекоатлетка. Над 200 пъти е бягала 100 метра с препятствия под 13-те секунди. Бе готова да бяга дори под 12-те секунди, но поради една или друга причина това не стана. На тренировки много пъти е бягала под 12-те секунди, даже имаше и официален резултат (11,87 секунди), който обаче не бе признат, тъй като измервателната система беше блокирала", заяви личният треньор и откривател на лекоатлетката Георги Димитров.

Донкова и Димитров бяха наградени със златния знак на пресклуб България за приноса си към българския спорт и лека атлетика.

Предстои в Стара Загора да бъде открита мемориална плоча, отбелязваща поставянето на световния рекорд на 100 метра с препятствия от Йорданка Донкова.