ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) ратифицира световния рекорд на 400 метра с препятствия на американката Далила Мухамад от 52.20 секунди, поставен на шампионата на САЩ в Де Мойн на 28 юли. Тогава тя подобри предишното най-добро постижение на планетата, което беше на рускинята Юлия Печонкина от 8 август 2003 година - 52.34 секунди.

ИААФ одобри 11 руски атлети, които ще се състезават под неутрален флаг

ИААФ одобри 11 руски атлети, които ще се състезават под неутрален флаг

Вижте списъка на състезателите

Олимпийската шампионка е основна фавортика за златния медал в Доха, като основните ѝ съпернички са нейните сънароднички Сидни Маклафлин и Ашли Спенсър. Други претендентки за медали са чехкинята Зузана Хейнова, представителката на Ямайка Ръшел Келйтън, като и атлетката от Барбадос Тиа Адана Беле.

Финалът в дисциплината е на 4 октовмри от 21:30 часа.

Също така бяха официализирани двата световни рекорда за девойки на 100 метра с препятствия поставени от 18-годишната Британи Андерсън (Ямайка) - 12.79 секунди и 12.71 секунди. Двете бягания бяха на 24 юли в Йоенсу (Финалндия).  Предишният световен рекорд в тази възрастова група беше 12.84 секунди на кубинката Алиуска Лопез от 16 юли 1987 година.

Андерсън е претендетка за място на финала в Доха, който ще се състои в последния ден от първенството 6 октомври. С най-добри постижения преди Мондиала в дисциплината са нейните сънароднички Даниел Уилямс и Джаник Браун. Ямайка има 4 квоти, защото Уилямс е шампионка от "Диамантената лига". С претенции са също представителките на САЩ, световната рекордьорка Кендра Харисън, Ниа Али и Бриана МакНийл. Най-добрата европейка Елвира Херман (Беларус) е на осмо място в ранглистата с 12.70 секунди.