Световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки за пореден път публично се разкая за постъпката си.

Фигуристът се яви на заседанието на Върховния касационен съд, който е последна инстанция по делото за катастрофа, по което Максима е подсъдим.

Миналото лято Стависки причини катастрофа по пътя Созопол - Приморско, близо до река Ропотамо. При трагедията загина Петър Петров, а Мануела Горсова пострада сериозно и в момента е на лечение в Израел. Алкохолната му проба бе положителна.

"Много ми е тъжно за това, което се случи. Интересувам се непрекъснато за състоянието на Мануела. Намерих пътеки през моите приятели и съм наясно с нейното състояние. За съжаление не мога да направя чудо", заяви Стависки след заседанието.

Фигуристът отказа да коментира показаните по телевизията кадри с бащата на Мануела - Красимир Горсов, на които се вижда как той играе на ротативки.

"Не съм човек, който може да съди някого. Всеки си има проблеми. Няма какво да коментирам чужди такива", заяви Максим.

Стависки допълни, че в момента работи по 15 часа на ден, за да получи възможността да изплаща задълженията си към семействата на пострадалите.

Както е известно, на 7 май Апелативния съд в Бургас потвърди издадената на 30 януари присъда от Окръжния съд в Бургас. Стависки бе осъден на 2 години и 6 месеца условно с 5-годишен изпитателен срок.

Прокуратурата иска отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане от друг съдебен състав заради допуснато процесуално нарушение.

Гражданските ищци искат налагане на по-тежко наказание, както и увеличение на размера на присъдените обезщетения за причинени неимуществени вреди на пострадалите.

Очаква се Върховният касационен съд да вземе решение в срок до 1 месец.

Максим Стависки коментира и публикациите в руски сайт, който показа как Стависки, който е със забрана да шофира, се качва в червено "Ауди" в Москва.

"Въпросният сайт е "жълт". Колата е дадена от продукцията "Ледников период", в която участвам в момента и е с рекламна цел. Не карам нито в България, нито в Москва. Инцидентно един или два пъти се е налагало да шофирам колата от една пързалка до друга в рамките на един комплекс", разясни Максим.