Генералният секретар на ПФЛ Любе Спасов и президентът на Черно море Красен Кралев гостуваха в дискусионната кръгла маса "Топспор", която се организира от вестник "Топспорт", сайтът "Топспорт.бг" с любезното съдействие на "Еврофутбол" и хотел "Бест Уестърн Сити". Ето какво мислят те по въпроса: "Резонно ли е намаляването на отборите в "А" група?"

Любе Спасов от много години е на мнение, че ако клубовете в елита са 10, нивото на футбола ще бъде доста по-високо от сегашното.

"За последен път се нагърбвам да коментирам тази тема. От няколко години настоявам бройката на отборите в елита да се редуцира до 10. Така ще подобрим качеството на играта, защото съм убеден, че това е най-добрият вариант, който рано или късно ще стане. Ако трябва да бъда откровен, може би за последен път коментирам тази тема, защото е явно, че нямам нужната подкрепа. В последното мое официално изявление по повод намаляването на съставите в "А" група отзвук имаше дори в Русия и Чехия. Може би това бе последният лъч, който светна и угасна."

"Една Сърбия сега намалява тимовете си на 12. Това е правилната насока. Няма да има златна среда, срещите в челото на таблицата и в дъното ще станат по-интригуващи, защото точките на отборите са близки. Ще има по-истински мачове. Говоря това само от мое име, като Любе Спасов, а не като секретар на ПФЛ, защото съм длъжен да се съобразявам с решенията на Лигата. Остава ми да чакам. Дано в близките 20 години стане това редуциране, защото е наистина е нужно, ако искаме да гледаме качествен футбол по нашите терени", заяви Спасов.

Бившият рефер сподели още, че лансираната теза, че с намаляването на отборите някои от футболните центрове ще изчезнат, не е много издържана.

"Футболът в градовете извън София трябва да се запазва по естествен. Там където има професионалисти, има и футбол. Не трябва по изкуствен начин да крепим центрове като Сливен, Велико Търново, Враца и др. Не приемам като довод това, че с намаляването на отборите убиваме работата на центровете. Има такива, които имат средства и база и се развиват добре", сподели Спасов.

Красен Кралев: Променяме манталитета си, после мислим за формата

Президентът на Черно море Красен Кралев смята, че първо хората във футбола трябва да променят манталитета си, а след това да се търси най-добрият формат на шампионата.

"Трудно е да се осигуряват средства за поддържането на професионални отбори. От друга страна има резон да се коментира редуцирането на отборите в "А" група. От както съм президент на Черно море (от 1998 год.) г-н Спасов винаги настоява за това, но ако трябва такова решение да се вземе от клубовете, няма как да стане. Първо трябва да променим манталитета са, а после да обсъждаме формата на шампионата - дали да е с 10 или 12, или 16, както е сега. При редуцирането на отборите съм сигурен, че доста центрове ще загинат", заяви президентът на Черно море.

Кралев каза още, че в момента "моряците" можеше още да са в "Б" група, ако в началото на 2000 г. бяха намалени отборите.

"Ако бяхме намалили отборите на 10 в началото на 2000 година, сигурно още Черно море щеше да е във втория ешелон. Изключително трудно възстановихме отбора от икономическата депресия, в която го заварихме. Положихме усилия, стабилизирахме го. След това стигнахме до нивото, на което са грандовете. В момента можем да бием всеки, който ни се изправи на пътя", коментира Кралев.

Босът смята, че много от отборите в елита не изпълняват критериите, за да бъдат в "А" група.

"За мен е потресаващо състоянието, в което се намират базите на голяма част от родните клубове. Ще видите и тези отбори, които сега влизат в елита. Много от стадионите в България са опасни за здравето на хората. Съгласявам се, че освен редуцирането на отборите в елита, трябва да редуцираме и сателитните клубове. Ако се спазят стриктно разпоредбите за лицензиране, намаляването на съставите ще стане от само себе си", сподели Кралев.