Както прогнозирахме преди година и нещо, няма да мине много време и въпросът с припознаването на ЦСКА и по-точно като единия от участниците във вечното противопоставяне в българския футбол ще избледнява с много голяма сила. Само периферни зрители като Краля Слънце от време на време ще ни напомнят за странното преобразуване, и то само защото не са участници в него. Нали знаете онзи лаф от незнаен автор - далавера е всичко, в което не участвам.

И така вече няма голямо значение дали тия са ония или ония са тия. Щом във въздуха мирише на вечно дерби, както и да му сменим името, както и да са документално оформени акционерните дружества, разпореждащи се с футболните клубове, които привличат най-големите фенски маси в България, значи това е Мачът. Пишем го с голямо "М", защото тези дни това е темата. Пак се говори за билети - кога ги пускат, какви са цените, кои фенове къде ще бъдат настанени. Пак се говори за шествия, коя агитка откъде ще мине, колко пари за хореография са събрали, какви нови песни са научили. Щом МВР припомня, че на стадиона не се допускат зрители във видимо нетрезво състояние, щом има списък със забранени за внасяне предмети и т.н. бла-бла, значи имаме мач Левски срещу ЦСКА.

Двата клуба след кратко отклонение и трансформации си влезнаха в коловозите на вечното съперничество

Забелязвате ли как от "Герена" вече дори забравят да говорят за съперника с "тире София". В интервюта и собственици, и директори, и футболисти си говорят за противника като онзи добре познат ЦСКА, който бе под шапката на банкрутиралото акционерно дружество. Мина вече времето, когато в Левски си правеха забележки и опитваха да произвеждат умишлени лапсуси. Врагът е признат като враг. Е, сега вече ще има заповед да се измислят синоними и заместители на абревиатурата "ЦСКА", маха се емблемата от билетите, но това става под давлението на част от привържениците. В клуба Левски имат този мач за онзи важен сблъсък, който им дава друга насока на мисленето за футбола изобщо. Евротурнири, купи, мупи, точки, статистики..., това може да се дискутира по всяко друго време, но не и в дните преди и след вечното дерби.

Снимка 296275

Източник: LAP.bg

А самият враг, разбира се, няма нищо против другите да му придават важност и сериозност. На хората, които в момента ръководят клуба от "Българска армия", ролята на единия от двата гранда на българския футбол им отива. Разбира се, шепата неприпознали също имат право да бъдат част от този спорт в тази държава, но кажете - при 50-100 човека привърженици дали е сериозно да очакваме нещо сериозно, освен поддържане на някакъв огън относно емблема и бази. Или, както каза онзи ден министър Кралев - някой вдига пушилката. И той го знаел кой е. Не че и ние не го знаем, но това е друга тема. Всъщност нещата са преплетени и темите са свързани, но за това след малко.

Една от темите извън футболния терен е това - защо едните имат свой стадион, а другите плащат наем и са с вързани ръце да инвестират. Разбира се, въпросът е сложен и ни отвежда до най-високите етажи на държавата. С две думи - мирише на политика. Относно ЦСКА - всички правителства си прехвърлят въпроса с базите на червените като горещ картоф и никой засега не иска да вземе решение. Основават се нови дружества, които да решат въпроса, имоти и терени се апортират от една институция в друга и, общо взето, чакане му е майката. А относно Левски - съществува не едно мнение за това чия е земята под стадион "Георги Аспарухов". За "Раковски" също. Така че за кои държавата е майка и за кои мащеха, скоро няма да си стиснем ръцете по този въпрос. Защото както миналата година се заобиколиха вратички, за да може да има ЦСКА в елита, така и за сините се направиха компромиси, за да не се стигне до същото заобикаляна на вратички и Левски с "тире София". Само че компромисите бяха от друго естество. Компромис преди заобикалянето, както искате - така го разбирайте.

Така че двата клуба след кратко отклонение и трансформации си влезнаха в коловозите на вечното съперничество, а според запознати съвсем на кратко време е въпрос ЦСКА да си придобие емблемата и правото да стопанисва стадиона и базата в Панчарево.

Левски - ЦСКА: На живо в Топспорт
на живо

Левски - ЦСКА 2:2, Прохазка връща "сините" в мача!

Битката между "сини" и "червени" започва в 16:00 часа

Въпросът е как и дали изобщо е възможно двата гранда да си върнат територията с оформянето на общ фронт срещу общия враг от Делиормана. Това можеше, а и още не е късно да стане при тотална промяна на управлението на българския футбол. Тоест, докато Боби Михайлов е начело на БФС със сегашния си стил, ще бъде изключително трудно да се работи по правилата и всичко да е на равни начала. Очевадно е - от Разград се ползват с изключителен комфорт от администриращия орган. И не само това - те дори си позволяват назидателно да изфабрикуват решения на комисиите в БФС, които са в интерес на доминанта. Стойте си там на второ и трето място и не се бъзикайте с Краля Слънце, който дърпа верижката на Боби.

И сега е ред да видим дали това положение някак си може да се промени. ЦСКА е анти-БФС и това не се е променяло. Съдии, мъдии, комисии, момисии и изобщо "Армията" прави всичко възможно да ни напомня, че Боби Михайлов не им е симпатичен не заради визията си, а заради действията си и най-вече едно - изваждането на ЦСКА от жребия и изобщо от турнира Лига Европа няма как да бъде простено и забравено, ако ще следващото лято Михайлов да им издейства директно участие в групова фаза. Ръководството и публиката на ЦСКА поне по веднъж седмично дават да се разбере, че искат промяна в управлението на българския футбол.

Не така стоят нещата със сините. Там публиката е анти-БФС, а шефовете са на приливи и отливи. Като към момента е валидна скорошната позиция на Спас Русев, който декларира подкрепа за Борислав Михайлов на Конгреса на БФС в началото на следващата година. Тук интересното е, че когато ЦСКА миналото лято бе поканен в Първа лига противно на всички спортни правила, организираните фенове на Левски поискаха тимът от "Герена" да напусне първенството. След Brexit в европейски мащаб се заговори за Lexit в български вариант.

Английски фенове: Ще викаме за Левски срещу ЦСКА! (ВИДЕО)

Английски фенове: Ще викаме за Левски срещу ЦСКА! (ВИДЕО)

Еквивалент на кое дерби на Албиона е двубоят между "сини" и "червени"?

Разбира се, само на приказки. Това бе подминато от сините ръководители. Да, за реални действия, за чисто морална революция се искаше дупе. След няколко показни акции с етикет "БФС" и мирис "Лудогорец", от Левски вдигнаха ръце и дори заговориха за въстание посредством почти официалния си говорител Тити Папазов. Нещо обаче се е случило и напоследък си личи друга линия - съдиите вече не правят такива показни рязания на глави, наблюдават се коректни взаимоотношения с Лудогорец и изведнъж - видите ли, Борислав Михайлов вече е доказан мениджър. Той е мениджър на проваления футбол. Ами не стават така нещата, какво да си помисли човек, на какво ли се дължи тази промяна и дали новата позиция от "Герена" ще си проличи още, особено като комфорт. И ако това е така, някак си не е честно и не е мъжки. Никой не иска Левски и ЦСКА да се прегръщат и винаги да са на едно мнение, но генералната битка срещу голямото футболно зло трябваше да се води с всички законови средства и на всички позволени фронтове.

Може би това се харесва на хората от Разград. Целта - да се насъскат вечните врагове един срещу друг и така те да нямат нито идея, нито ресурси за общ фронт срещу делиорманското БФС. И накрая да се върнем на вдигането на пушилката и преплетените теми. Дали пък от Разград не правят всичко възможно да свалят котировката на вечното дерби, която в момента е достатъчно висока? Някои хора май не искат да се случват такива неща - да се говори за 25-хиляден мач, и то без нито един подарен и служебен билет, без "дистрибуция" на Ася. Когато те се опитват да прославят родината на международната сцена, да не им се обръща внимание за сметка на някакъв си мач Левски - ЦСКА.

ЦСКА е по-скъп от Левски

ЦСКА е по-скъп от Левски

Само едно нещо има значение и то е какво ще се случи на терена