Японските националки продължиха доминацията си в борбата за жени от световното първенство в Белград, след като спечелиха всичките четири титли в сряда. Така азиатците изместиха САЩ от първото място в сборното класиране по медали и вече са с пет, а американците са втори с три титли.

България също заслужи едно отличие - бронзов медал на Мими Христова на 65 кг. С него националите се изкачиха на 17-о място в класирането.

Касабов: Мими се справи отлично

Касабов: Мими се справи отлично

Треньорът хвали бронзовата медалистка от световното

Нанока Озаки спечели първото злато днес, след като надви американката Мейси Килти на финала на 65 кг с категоричното 10:0. Това е втора голяма титла за едва 20-годишната японка, която през миналата година триумфира и на шампионата на Азия. Килти пък донесе второ сребро за американките, след като вчера Джакара Уинчестър загуби финал на 55 кг, отново срещу японка - Харуна Окуно.

Бронзовите отличия останаха за Мими Христова и китайката Лили Лили.

Юи Сусаки взе второто злато за деня, след като спечели с 10:0 на 50 кг срещу монголката Долгорджавин Отгонджаргал. Японката продължава да няма загубен голям финал, като това беше нейна четвърта световна титла. Тя има злато и от Олимпиадата в Токио. За монголката това е второ сребро на световни първенства, тъй като тя отстъпи на Сасаки и миналата година, в същата зала.

Бронзови отличия в категорията, в която България нямаше представителка заради травмата на Миглена Селишка на европейското първенство през пролетта, бяха спечелени от китайката Фън Цзъцзи и американката Сара Хилдебрад.

Третият финал бе отново с шампионка от Япония. Цугуми Сакурай спечели третата си поредна световна титла на 57 кг след победа с 3:2 срещу молдовката Анастасия Никита, която елиминира Евелина Николова на осминафиналите. Бронзови отличия в категорията спечелиха Одунайо Адекуоре от Нигерия, която пък надви българката на репешаж, както и Хелън Марулис от САЩ.

Доминацията на японките завърши с титла на Юка Накагами на 76 кг. Тя срещна на финала Айпери Кизи от Киргизстан и спечели рано две точки, но при движението усука несъзнателно коляното на съперничката си. Кизи се изправи след няколко минути и продължи през сълзи, но нямаше сили да се бори. Така Накагами спечели с техническо превъзходство.

Утре схватките продължават с финалите на 53, 62, 68 и 72 кг за жени, като Биляна Дудова и София Георгиева имат шанс за бронзови медали. Айк Мнацаканян пък ще бъде първият български национал в класическия стил.