Българската боркиня Тайбе Юсеин през 2018 година стана световна шампионка по свободна борба в категория до 62 кг. През същия сезон тя бе избрана за Спортист на годината. През 2019 година тя стана европейска шампионка и световна вицешампионка и единствената състезателка по борба, която спечели до момента олимпийска квота за Токио 2020. От дистанция тя и треньорът й Петър Касабов отговориха на въпросите на Пресклуб "България".

Здравей, Тайбе, как прие новината за отлагането на Олимпийските игри? По-добре ли е или по-лошо за състезателите, които вече бяха спечелили квота?

- След като бързо се влоши ситуацията с Ковид 19, новината за отлагането на Олимпийските игри бе очаквана. Приемам го като възможност да подобря уменията си и да стана още по-силна.

Как тренираш в условията на изолация - какво ти харесва и какво не при подготовката вкъщи?

- Тренирам вкъщи, като правя тренировки онлайн под зоркия поглед на треньора ми. Харесва ми, че мога да поддържам добра форма дори и като се подготвям у дома. Не ми харесва, че не мога да практикувам любимия си спорт - борбата.

Поддържаш ли контакти с твоите съотборнички, обменяте ли идеи и методика за по-ефективна подготовка и възстановяване?

- Държим връзка с всички от националния отбор, говорим си всеки ден, подкрепяме се взаимно. Всички чакаме с нетърпение да се видим и да започнем тренировки в залата.

Сега, когато всички сме принудени да си стоим у дома, как обикновено протича един ден на  Тайбе Юсеин?

- Както всеки един ден преди пандемията от коронавируса, само че вместо да ходя на тренировки  и на лагери, се подготвям у дома.

Какъв хранителен режим спазваш сега по време на изолация? Какви храни предпочиташ и кой ги готви?

- Не спазвам никакви диети в момента. Ям каквото ми се яде и колкото ми се яде! Мога да готвя и сама си приготвям храната.

Откри ли някакъв нов талант у себе си сега, когато си извън  залата за тренировки?

- Нови таланти не съм открила, не съм и търсила, но това бе много подходящо време да се отдам на страстта си към книгите.

Има една българска поговорка за такива времена - "Всяко зло за добро". Кое е доброто за теб сега?

- За мен най-доброто в тази ситуация е, че  си стоях вкъщи и имах възможност да прекарам повече време със семейството си.

Тайбе Юсеин е рожденичка днес

Тайбе Юсеин е рожденичка днес

"Пожелаваме здраве, късмет и още много успехи на капитанката на националния ни отбор за жени!"