Спортист №1 на България за 2018 година Тайбе Юсеин не успя да защити световната си титла в категория до 62 килограма на шампионата на планетата по борба в Нур-Султан, Казахстан. Все пак тя стана единствената представителка на България, която си извоюва олимпийска квота.

Тайбе Юсеин загуби финалната схватка с Аисулу Тинибекова на Световното първенство по борба

Тайбе загуби финалната схватка с Тинибекова на Световното първенство по борба

Юсеин е единствената ни националка, гарантирала си квота за Олимпиадата след Мондиала

"За момента има повече радост за квотата, защото конкуренцията беше силна и не се знаеше дали въобще ще стигна до нея. А и решаващата ми четвъртфинална среща беше малко напрегната. Като цяло се радвам, че взех квота. Разочарованието също го има, но до момента радостта е повече. Напрежението ми беше в повече накрая. Хем усещах победата, хем се притеснявах да не я изпусна", сподели Юсеин.

"Квотата е едно спокойствие. Сега знам, че се готвя за олимпийски игри. Имаме европейско първенство, имаме други турнири. Мисля, че няма да се допусне спад във формата. Чак за Токио не мисля. Нека да съм жива и здрава, да тренирам както досега, да си взема това, което е мое в Токио. Това, което се очакваше от мен, го направих. Почти е на 100 процента от това, което си бях пожелала. Бях си пожелала европейска титла, световна титла и квота, сребро е от световното, но и това ме удовлетворява", каза Юсеин при завръщането си в България.