Петър Касабов разкри повече подробности за състоянието на Тайбе Юсеин в интервю за "България днес". Световната шампионка претърпя операция след скъсана коленна връзка.

Оперираха Тайбе Юсеин, ще се възстановява до февруари

Оперираха Тайбе Юсеин, ще се възстановява до февруари

Световната шампионка със скъсани кръстни връзки

Г-н Касабов, как ще се отрази травмата на Тайбе Юсеин при подготовката за Олимпиадата в Токио?

- Такъв ни е спортът. Получават се неприятни изненади. Не сме го очаквали. Имаме достатъчно време до Олимпиадата да реагираме и да се възстановим, за да сме заедно целият отбор. Всяка една травма връща спортиста назад. Тайбе е професионалист. Сега съм при нея за изписването. Веднага след това започва да работи за възстановяване.

Как точно се получи контузията?

- По време на тренировка стана. Не е имало усукване, удар или хващане на крак. Просто едно стъпване назад. Може да е имало неравност в тепиха. Кракът поддаде. При нас винаги има леки наранявания, но чак толкова фрапантно в това коляно не е имало.

Колко време ще продължи възстановяването?

- Обсъждахме възстановяването с д-р Хубенов. Благодаря на него и на целия екип от клиника "Св. Богородица" за доброто отношение и вниманието. Той е един от светилата в тази област. Още преди операцията каза, че на 100% ще е готова за февруари. Ще работи така, както преди контузията. Няма да спира с кардиоподготовка. Ще я поддържаме физически, за да не излиза от ритъм.

Как прие Тайбе ситуацията само година преди олимпиадата?

- Проблемът беше, докато мине ядрено-магнитният резонанс и се срещнем с д-р Хубенов. Не ни хареса снимката. Понякога видяното се разминава с погледа на доктор. Когато докторът направи прегледа, каза, че е скъсана връзката. Успокоихме се, защото поне знаеш какво те очаква.

Как продължава подготовката на останалата част от тима?

- Все още сме на Белмекен с останалите момичета. Останалите от отбора звънят на Тайбе, за да я подкрепят. Всяка от тях е имала подобен труден период. Когато се занимаваш професионално и си отдаден напълно, травмите са неминуеми.

Има ли очакване сред момичетата дали Световното първенство в Белград през декември ще се проведе?

- Силно се надявам да го има, защото не сме свикнали да работим без цел. Сега имаме мотивация. Световното първенство е голям турнир. Гледам да не обсъждам тези неща с момичетата, за да не има пада фокусът и да се готвят на 100%. Следващия месец ще се проведе шампионатът на България. Той ще е в Ловеч. Ако не се отмени световното първенство, ще се опитаме да участваме в един международен турнир.

Какво беше състоянието на отбора след дългата пауза?

- Тренирахме онлайн по време на изолацията. Кондиционно момичетата бяха супер, защото работихме почти всеки ден. Липсваше им тепихът, но бързо влязоха в ритъм. Всеотдайни са. Дори понякога се притеснявам и се налага да ги спирам. Това е едно от първите неща, които те карат да продължаваш да работиш въпреки трудностите в спорта и живота.