Семен Новиков и Айк Мнацаканян направиха отлични борби по време на силния рейтингов турнир в Будапеща. Новиков спечели златен медал, а травма остави Мнацаканян със сребърен. 

ТОПСПОРТ отново ви направи свидетели на борбите им на живо. Научихте първо при нас как се представиха двамата атлети. 

Снимка 668816

Източник: startphoto.bg

Какво се случи в надпреварата до момента? 

В свободния стил Михаил Георгиев (79 кг) записа победа и загуба, а Георги Иванов (125 кг) се контузи и не можа да излезе още за първия си двубой. 

Вчера Биляна Дудова отстрани европейската вицешампионка Луиза Ниемеш, но след това отпадна от актуалната №1 на Стария континент - Грейс Бюлен от Норвегия. 

ЕТО КАК СЕ ПРЕДСТАВИХА МНАЦАКАНЯН И НОВИКОВ: 

Първата среща на Мнацаканян беше много нервна. Срещу него на тепиха се изправи представителят на Египет - Махмуд Абделрахман. Той поведе с 1:0, а Айк беше поставен в позиция партер. Първата част завърши при този резултат. Наложи се медицинска помощ за нашето момче, а след почивката той успя да изравни - 1:1. Задържа резултата до края и това го прати на четвъртфинал.

Снимка 668740

Източник: startphoto.bg

Същото се повтори и при Новиков. Съперникът му от Грузия - Айвенго Рикадзе, стъпи много добре на тепиха и поведе с 2:0 точки. Семен намали на 2:1 преди почивката. След нея натисна и изравни за 2:2. Удържа на някои леко мръсни номера от грузинеца и също се класира на четвъртфинал.

Снимка 668741

Източник: startphoto.bg

Още по-напечено стана на четвъртфиналите - представителите на България се бориха по едно и също време!

Айк Мнацаканян направи супер среща със силния кубинец Йосванис Пена Флорес. Той губеше с 0:1, но се активизира през втората част и обърна до 3:1 в своя полза!

Снимка 668764

Източник: startphoto.bg

На съседния реших също имаше радост за България! Семен Новиков поведе с 1:0 на алжиреца Бахир Сид Асара, но той изравни. В края на схватката Семен се развихри и натрупа нови 4 топки за успеха си с 5:1! Страхотни Мнацаканян и Новиков са на полуфинал!

Първият полуфинал беше на Мнацаканян. Той имаше за съперник Бурхан Акбудак от Турция. "Черна котка", защото до момента беше губил два пъти от него. Акбудак поведе с 1:0. През втората част Айк изравни и задържа този позитивен за него резултат до края. Така ще се бори за златото в Будапеща!

Снимка 668738

Източник: startphoto.bg

Новиков също имаше опонент, от когото не пази добри спомени. Представителят на домакините Ищван Такач победи Семен на Европейското, а след това спечели златото. Новиков обаче този път беше истинска машина! Победи с 4:0 и така България ще има двама борци на финал! Страхотен успех!

Снимка 668762

Източник: startphoto.bg

За съжаление, стана ясно, че Мнацаканян е с разтежение. Айк се появи на тепиха, но само за секунди и се отказа. Остана със среброто, а Нао Кусаки от Япония завърши първи.  

И Новиков имаше травма, но в последния момент се появи за финала. За разлика от съперника му Давид Лозончи от Унгария, който се отказа. Тук нещата се обърнаха и златото беше за нашия борец.  

Припомняме, че това е турнир за точки, които да доведат до по-предно класиране в ранглистата за Олимпиадата. Разликата в точките между първия и втория в Будапеща е незначителна. 

Снимка 668814

Източник: startphoto.bg

Ангел Домусчиев, пратеник на ТОПСПОРТ в Будапеща, Унгария