Магомед Рамазанов спечели по изключително драматичен начин пета квота за олимпиадата за България и първа за свободния стил в борбата ни. На полуфинал в категория до 86 кг той стигна до успех с 5:3 срещу грузинеца Гамкрелидзе, след като три секунди преди края съперникът му имаше предимство при 3:3 заради официално предупреждение. За щастие, всичко приключи отлично за нас! 

ТОПСПОРТ ВИ НАПРАВИ СВИДЕТЕЛИ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ БОРЦИ. ЕТО КАКВО СЕ СЛУЧИ В ХРОНОЛОГИЧЕН РЕД: 

Страхотен старт на деня с победа за България! Миглена Селишка спечели първата схватка от репешажа. Тя се изправи срещу Жул Сабатие от Франция. Първата част завърши при резултат 1:0 за българката. През втората тя се развихри и подчини съперничката с общ резултат 6:2.

Георги Вангелов успя да надвие корееца Сунгвон Ким след много нервна среща. Два пъти тя беше спирана заради контузия на Ким и дълга намеса на медицинския екип. В крайна сметка Жоро удържа финалния устрем на опонента си и ще се бори на осминафинал.

Снимка 664553

Източник: startphoto.bg

Възходът на Селишка продължи! В червено трико, тя се изправи срещу Ти Нгуен от Виетнам. Нашата боркиня взе минимален аванс от 1:0 през първата част. След почивката Селишка беше като пантера и преднината й набъбна до 5:0. При 5:2 съперничката й поиска медицинска помощ. След това българката довърши започнатото и подчини Нгуен с 9:2.

Снимка 664549

Източник: startphoto.bg

Добрите новини за българските борци продължиха. В категория до 65 кг Микяй Наим победи без игра, защото съперникът му Габриел Чоу от Гамбия не се появи на тепиха. Магомед Размазанов в 86 кг пък направи на пух и прах латвиеца Иварас Самусонок и го победи с технически туш 10:0 точки.

За жалост, победната ни серия беше прекъсната с двубоя на Рамазан Размазанов срещи киргизстанеца Орозобек Токтомабетов. Още в началото на схватката той бръкна в дясното око на нашия атлет, заради което Рамазан имаше нужда от медицинска помощ. Все пак той поведе с 3:0 точки през първата част. Рамазанов се срина през втората и допусна обрат до 3:5 точки. След края на борбата беше видимо недоволен от себе си.

Снимка 664569

Източник: startphoto.bg

На осминафинал отпадна Георги Вангелов. Той беше победен с 8:4 точки от представителя на Индия Сехрават Аман.

Снимка 664573

Източник: startphoto.bg

Ахмед Батаев направи супер обрат в самия край на схватката си срещу японеца Йошида и се класира на четвъртфинал. Той губеше с 2:3, но атаката му в последните секунди доведоха до щастливо за нас 4:3.

Снимка 664571

Източник: startphoto.bg

При най-тежките нашият борец Георги Иванов беше победен с технически туш от унгарската машина Даниел Лигети. Така останаха още двама българи да се борят на осминафиналите - Магомед Рамазанов и Микяй Наим, който ще срещне представител на домакина на турнира - Турция.

Магомед беше като лъв на тепиха срещу молдовеца Георги Рубаев. Рамазанов "хвана бързия влак" за четвъртфиналите, след като натрупа 10 точки и записа технически туш.

Снимка 664565

Източник: startphoto.bg

В истинско зрелище се превърна схватката на Микяй Наим срещу турчина Думан. Нашето момче игра сърцато и успя да обърне от 0:4 до 6:4. В крайна сметка не издържа и загуби осминафинала със 7:8, което накара публиката в залата да избухне в бурни аплодисменти за своя любимец Ахмед Думан.

Снимка 664572

Източник: startphoto.bg

Изключително нещастно беше отпадането на Ахмед Батаев на четвъртфинал. Той поведе на Раду Лефтер с 1:0, но молдовецът обърна нещата до 6:1 в негова полза. Резултатът стана 8:3 за Лефтер, а финалният щурм на нашия атлет стигна само за загуба със 7:8. Ахмед заслужаваше място на полуфинал, бори се много добре в Турция.

Снимка 664570

Източник: startphoto.bg

Магомед го направи! Рамазанов ще се бори за виза за Париж! Истински звяр е на този турнир нашият борец! На четвъртфинал той надделя с 10:0 и технически туш над италианеца Арон Канева, който просто не знаеше къде се намира! Браво на Магомед Рамазанов!

Снимка 664567

Източник: startphoto.bg

В директен мач за виза няма да излезе Миглена Селишка. Тя имаше много труден съперник в мача за бронза - натурализираната азерка Мария Стадник. За малко повече от две минути, Стадник навъртя преднина 10:0 и приключи схватката с технически туш.

За съжаление, такава беше съдбата и на Мими Христова. Тя бързо поведе с 4:0 на канадката Линда Мораис, но след това рухна и допусна загуба с технически туш - 4:14.

Георги Вангелов отива на репешажи, защото съперникът му от Индия спечели полуфинала си. Първи съперник на нашето момче там ще бъде Андрий Ятценко от Украйна. 

Съперник на Магомед Рамазанов в голямата битка днес е Владимери Гамкрелидзе от Грузия. Той е на 22 години, има сребро на световно първенство и бронз на европейско. Миналата година се окичи със сребро на световния шампионат в Белград. 

Рамазанов поведе с 1:0 точки след първата минута. Грузинецът обаче обърна до 2:1 в негова полза. Контра атака на Магомед за съжаление не успя. При този резултат дойде почивката. След нея Гамкрелидзе стигна до 3:1. Магомед изравни до 3:3, но заради официално предупреждение съперникът му продължи да бъде в лидерска позиция. Така дойдоха последните секунди, когато роденият в Дагестан Рамазанов стигна до нови 2 точки, победа с 5:3 и спечели пета квота за олимпиадата за България! 

АНГЕЛ ДОМУСЧИЕВ, пратеник на ТОПСПОРТ в Истанбул, Турция.