Днес от 10:00 часа започнаха олимпийските квалификации по борба в Истанбул. Това е последен шанс за нашите представители да спечелят виза за игрите в Париж през лятото. Лошата новина е, че големите ни звезди Кирил Милов и Едмонд Назарян са контузени и пропускат олимпиадата. 

До момента имамехме две квоти - на Семен Новиков и Биляна Дудова. Сега Айк Мнацаканян спечели третата и зарадва цяла България.

ЕТО КАК СЕ ПРЕДСТАВИХА НАШИТЕ БОРЦИ В ПЪРВИЯ ДЕН:

Първи на тепиха излезе Абу-Муслим Амаев, който изтегли най-тежкия жребий. Негов съперник беше Мохамед Ибрахим Елайед от Египет в категория до 67 кг. Амаев се бори мъжки, но не успя да направи обрат в последните секунди и загуби с 8:9 от третия на олимпиадата в Токио през 2020 година.

Снимка 664253

Източник: startphoto.bg

За огромно наше съжаление, мачът на Недялко Петров в категория до 60 кг не се разви никак добре. Той беше победен с категоричното 8:0 от Жустас Петравичус.

Снимка 664266

Източник: startphoto.bg

Злощастен беше стартът и на другия дебютант в отбора ни - Калоян Иванов. Той имаше нелеката задача да се справи с киргизстанеца Узур Джузурбеков. След като Иванов поведе с 1:0, в крайна сметка загуби с 1:3 точки.

Снимка 664249

Източник: startphoto.bg

Първата победа за България в първия ден от олимпийските квалификации в Турция донесе опитният Айк Мнацаканян. В категория до 77 кг той губеше от испанеца Маркос Санчес с 0:1 точки, но обърна до 3:1 и обра овациите на българската делегация.

По този начин Мнацаканян се класира на осминафинал. Съперник на Айк там беше унгарецът Золтан Левай. Той е бронзов медалист от европейското през 2023 година и сребърен от световното през 2022 година. Мнацаканян се бори като лъв! Съперникът му поведе с 1:0, а два пъти лекарите помагаха на нашето момче заради травма на лицето.

Снимка 664283

Източник: startphoto.bg

Айк събра сили и обърна до 2:1. Точно, когато унгарецът беше останал без въздух, 1:31 минути преди края, отново се наложи да се намесват лекарите. В крайна сметка състезаващият се за нашата родина атлет издържа до края и се класира на четвъртфинал.

Снимка 664256

Източник: startphoto.bg

Още по-трудно за Мнацаканян беше срещу литовеца Паулиус Галкинас, който поведе с една точка. Айк отново показа класа и с 1:1 се класира на полуфинал. Така той има два шанса за олимпийска квота. Ако стигне финала - със сигурност ще има такава. Ако пък отпадне на полуфинал, ще има нов опит в битките на бронзовите медалисти. Победителите в тях също отиват на Игрите в Париж лятото.

За щастие, Айк успя от първия път! Негов съперник този път беше Руи Лиу от Китай. Той поведе с 1:0, но след 1:1 Мнацаканян постигна целта си и зарадва българите, печелейки трета наша квота за олимпиадата след Семен Новиков и Биляна Дудова. Така първият ден от турнира в Истанбул завърши по перфектен начин за България!

Снимка 664242

Източник: startphoto.bg

Срещите от трибуните изгледа бизнесменът Гриша Ганчев, член на управителния съвет на БФ Борба, в компанията на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян, на трикратния европейски вицешампион Али Моллов, както и на Методи Пенев, президент на клуба по борба на ЦСКА. Тук е и синът на Гриша - Данаил Ганчев, както и Христо Маринов - председател на федерацията по борба. 

АНГЕЛ ДОМУСЧИЕВ, пратеник на ТОПСПОРТ в Истанбул, Турция.