Миглена Селишка спечели златен медал в категория до 50 кг. на Европейското първенство по борба.

През 2019 г. националката отстъпи във финала на украинката Оксана Ливач, но сега взе реванш именно от нея с 5:3.

Ето какво каза тя пред "България днес":

Г-це Селишка, как оценявате това, което направихте на първенството в Рим?

- Това е най-голямото ми постижение за момента, защото е в най-престижната възрастова група - при жените. Вече съм много по-спокойна и уверена в моите възможности след постигнатото.

На финала победихте украинката Оксана Ливач, която ви надви три пъти през миналата година. Какъв беше ключът, за да я надвиете този път?

- Най-важният момент при подобна ситуация, когато съм побеждавана няколко пъти, е да направиш правилната настройка преди срещата. И как треньорът ще те надъха и мотивира, за да покаже, че си по-добра и как можеш да спечелиш. Предишните срещи с нея бяха много оспорвани. Разликата беше минимална. Миналата година загубих в последните секунди. Винаги малко не ми стигаше. Сега се получи.

Новата звезда в борбата Едмонд Назарян: Обичам спорта и ученето

Новата звезда в борбата Едмонд Назарян: Обичам спорта и ученето

"Успявам да се възстановявам, да се настройвам и да се боря"

Нямате много време за почивка, защото е ред на олимпийската квалификация през март. Започнахте ли да тренирате?

- От сряда започваме отново подготовката. Паузата е малка. Други години получавахме по седмица. Сега ще ми се съберат четири дни, защото трябва да се готвим за квалификацията.

Вие винаги сте имали проблеми със запълването на килограмите във вашата категория. Сега вече по-добре ли се справяте с качването на теглото?

- Още не мога да кажа, че съм преодоляла това. В момента съм точно в категорията. Нито свалям, нито качвам. Възможно е да натрупам още няколко килограма, за да се чувствам още по-добре. Поне този път не бях по-лека.

Мими Христова: Най-после успях да взема тази европейска титла

Мими Христова: Най-после успях да взема тази европейска титла

"Не е приятно българи да ходят да се състезават за други страни"

2018-а беше най-тежката година във вашата кариера след тежка контузия на рамото. Имаше ли съмнения дали да продължите с борбата?

- Наистина беше много тежка. Освен самата контузия и операцията получиха се доста усложнения. Част от рехабилитацията ми помогна, а друга - не. Трудно беше. Определено се съмнявах дали ще се върна на тепиха да се боря и да побеждавам. Около мен имаше доста хора, които вярваха и ме подкрепяха. Начело с моя треньор Петър Касабов. Той ме вземаше на лагери с националния отбор, за да съм постоянно с момичетата. Да пожелая да се върна, като ги гледам как тренират, и да ми се вдигне самочувствието.

Вие сте състезателка на Левски, където Станка Златева положи основите на женската борба в България, а след нея Тайбе Юсеин продължи с успехите. Какви съвети сте получили от тях?

- Левски е водещият клуб в женската борба. Много съм видяла от Станка и Тайбе. Тренирала съм с тях. Учиха ме как да съм по-твърда и да се бия докрай във всяка среща. Това е най-важното.

Снимка 466639

Източник: БФБ

Ще бъде ли по-тежка олимпийската квалификация от Европейското първенство?

- Това е най-важното състезание. Повечето момичета от Европейското първенство ще участват и на квалификацията. Хубаво е, че ще бъда по-уверена. Надявам се да се класирам на финала, което ще гарантира квота. След това има още една квалификация през април, която е световна.