Малък на години, но голям на талант, спортен дух и воля! Един осмокласник на направи горди българи! Името му е Стефан Стефанов. Той стана европейски шампион при децата до 15 години в Лутраки, Гърция. В свободната категория до 85 кг момчето, водено от първия треньор на Тайбе Юсеин - Сава Семков, разби с 10:0 и технически туш за 82 секунди молдовеца Еуген Дохатер на финала. Окичи се със златния медал и под звуците на българския химн зарадва всички нас. ТОПСПОРТ Ви запознава с неговата история...

Бащата на Стефан - Рачо Стефанов, е бивш състезател по борба. За негова радост, в този спорт се влюбва и наследникът му. Още в първи клас влиза в залата и започва да тренира здраво. Първоначално негов треньор е Сашко Змеев - през първите 4 години. Част от отбора на Юнак Локомотив, Стефанов е поредният талант от русенската школа, през която са минали имена като Валентин Йорданов и Рахмат Сукра. Стефчо учи в спортното училище в града, а през последните 4 години се готви при Сава Семков, открил за спорта Тойбе Юсеин.

"Дали очаквах този успех на Еврпейското? Всеки войник трябва да тръгва към битка с жезъл в мешката (смее се). Има много фактори за постигнатото от Стефан в Гърция. Това момче има силен дух за победа. Очаквах да се представи добре и да защити родния флаг. Най-трудно беше на полуфинала срещу азера Тагиев. Измъкнахме 1:1. Може би трябваше повече да атакува, но всичко завърши добре за нас. Той много се зарадва, че отива на финал. Това беше дебютно Европейско за него. Казах му след мача с азера, че сме си свършили работата на 50%. На финала беше безапелационен и много, наистина много ме зарадва. Зарадва всички българи. Какво ни остава, освен да сме щастливи на успехите в спорта?", казва пред ТОПСПОРТ треньорът Сава Семков.

Преди състезанието в Лутраки, Стефан става първи на държавното първенство и на международен турнир в Гълъбово. Но мечтата му е именно тази - да постигне нещо голямо на шампионата на Стария континент, което е връх в тази възрастова група. До края на годината може да участва и на Балканиада, това ще се разбере скоро.

Снимка 666033

Източник: БФБорба

"Да, мога да кажа, че е скромно момче. Знаете, при подрастващите ролята на треньора е много важна, защото изграждаме и техните характери. Един ден ще стане баща, може би треньор... Искам да го науча на неща, които и той да предаде един ден, на тези след него. Не е гарантирано, че ще станеш отличен спортист, но трябва да бъдеш добър човек. Може да си дори Олимпийски шампион, но ако си кофти човек, каква е ползата? Малко поводи имаме за радост в България и съм доволен, че донесохме щастие на хората. Това е хубаво за нашето самочувствие. Борбата е най-българският спорт, с традиции у нас. Хубаво е да имаме успехи още от ранна възраст, при децата, при юношите... Трябва да продължим да работим усилено, за да може това да се случва", добавя Семков.

А дали Стефан го очаква бляскавата кариера на Тайбе Юсеин, също започнала при този треньор?

"Тя е уникална! Едно време, още като дете, не й давах да стъпва на земята от тренировки. 10 години при мен я държах под пара. Голям талант е Тайбе. Всяка минута трябва да се работи, да не се отпускаш. Това го казвам и на Стефан. Тръгнал ли си да постигаш нещо значимо в спорта, това е пътят - здрава работа, дисциплина, труд и да не се главозамайваш. Факторите за успеха са много, не един или два. Понякога побеждаваш, друг път губиш. Но е важна линията, тенденцията. При нас често тенденцията е надолу. Трябва да променим това и да вървим по права нагоре. И да не плюем, а да помагаме. Малко били квотите ни за Олимпиадата... А Индия, дето е милиард и половина, колко квоти има при свободняците? Една! Едно време имаше по 24 човека в категория на Олимпиада, сега са по 16. Да, успехите ни в борбата бяха огромни преди години, но да не омаловажаваме и сегашните. Борбата е съдба за българина, начин на живот. Дайте да си помагаме, а да не си пречим", завършва наставникът на Стефан Стеафанов.

Снимка 666032

Източник: БФБорба

Малкият-голям Стефчо пък помни какво му казва бат' Сава на него: "Повтаря ми, че никога не трябва да се предавам и да се отказвам! А да се боря до самия край и да вярвам в силите си. Така ще бъде винаги".

С 4 победи на Европейското и точков актив 41:4, Стефанов е шампион! Направи първата крачка по пътя към големия връх. Отъпкан от Русе към целта от великия Валентин Йорданов. Дай Боже момчето да постигне поне част от успехите му. Едно е сигурно - началото е отлично и обещаващо.

Благодарим ти, момче, че заради теб в Лутраки се вееше българският флаг! Високо, най-високо от всички...