България заема 11-о място в класирането по медали на европейското първенство по борба в Букурещ след края на петия ден на шампионата. Родните национали са с едно сребро и седем бронза, а Турция оглавява подреждането с пет златни медала, пет сребърни и три бронзови. Втори е Азербайджан с идентичен брой титли, но с две втори места по-малко.

В петък българските борци спечелиха бронзов медал чрез Рамазан Рамазанов на 70 кг свободен стил и вече имат осем отличия от шампионата. В събота Георги Вангелов ще се бори за трето място на 61 кг свободен стил, а Ален Хубулов е на репешаж на 125 кг.

Азербайджан получи възможност да излезе начело на класирането по медали днес, класирайки един борец на финал. Това бе европейският шампион от Будапеща 2022 Магомедхан Магомедов, който обаче тази година не сполучи. Той загуби седем точки рано в схватката и до края върна само една за крайното 7:1 в полза на Гиви Мачарашвили. С това 26-годишният грузинец спечели първата си титла от големи първенства, след като до момента бе получавал два бронза на световни финали.

Армения спечели най-много титли днес - две в по-леките категории. Денят започна с финалите на 57 кг, където вече четирикратният европейски шампион Арсен Харутунян се наложи с техническо превъзходство срещу турчина Мухамет Каравуш. Схватката продължи само 54 секунди и така 24-годишният Харутунян затвърди доминацията си в категорията.

Албанецът от руски произход Ислам Дудаев спечели първата голяма титла в кариерата си с победа с 6:5 срещу борещия се с неутрален статут Хаджимурад Рашидов на 65 кг, след което дойде и втората титла за арменците. Тя бе спечелена от бронзовия медалист от изминалото световно първенство Арман Андреасян, който победи със 7:3 Акаки Кемертелидзе. По-рано в турнира грузинецът отстрани българския национал Рамазан Рамазанов, който пък взе бронзов медал.

Световният шампион на 79 кг Ахмед Усманов пък взе първа европейска титла в кариерата си, след като надви Махамедхабиб Хаджимахамедов с 9:6 на финала. Двамата се състезават с неутрален статут, но шампионът е руснак, а сребърният медалист - беларусин.