Ален Хубулов стана европейски шампион до 23 години в Баку вчера. Той получи златния си медал под звуците на българския химн. ТОПСПОРТ Ви запознава с талантливия борец.

Ален Вадимович Хубулов е роден на 15 юни 2001 година във Владикавказ, Северна Осетия, Русия. Той се състезава в свободния стил, майстор на спорта. Бронзов медалист за България от Европейското първенство през 2024 година. Шампион на Русия по свободна борба през 2022 година и бронзов медалист от руското първенство по свободна борба през 2023 година. Ален също така е бронзов медалист от Световното първенство за юноши и Европейското първенство, медалист от турнирите в памет на Иван Яригин и Сослан Андиев. Състезава се в тежка категория до 125 кг. Член е на отбора на ЦСКА.

Хубулов е роден и живее във Владикавказ, първият му треньор е Едуард Багратович Хубаев. Тренира и под ръководството на заслужения треньор на Руската федерация и Република Южна Осетия - Анатолий Хазбиевич Маргиев. Баща му - Вадим Хубулов, е майстор на спорта на СССР, възпитаник на школата по свободна борба в Южна Осетия.

За първи път той взе сребро в тежка категория до 97 кг. като юноша - през април 2018 година, на руския шампионат по свободна борба в Смоленск и затвърди резултата през август същата година на Европейското първенство в Италия, печелейки бронз като част от руския юношески отбор. На следващата година той зае трето място на Световното първенство за юноши в Талин.

Ален получи титлата Майстор на спорта през септември 2021 година. През декември 2022 година InterMat постави Хубулов на 1-во място в руската класация за свободен стил за мъже в категория до 125 кг. На 5 януари 2023 г. става шампион на България.