България има нов спортен герой. Едно момче на 21 години предизвика сензация в света на алпийските ски с двете си места в десетката на слалом за Световната купа. Убеден съм, че до преди седмица мнозина не бяха чували името Алберт Попов, но класиранията си в Кицбюел и Шладминг го изведоха на далеч по-предни места не само в ранглистата на FIS.

Това, което Попов направи, е наистина забележително. На легендарната писта в Кицбюел той изпревари в първия манш хегемона по пистите през този и предишните 7 сезона Марсел Хиршер и въпреки че впоследствие остана зад него в класирането, младият българин зае 9-а позиция. Историческо постижение, маркиращо края на продължилата 33 години пауза след последното подобно постижение - място в Топ 10, записано на името на легендарния Петър Попангелов, който днес празнува 60-годишен юбилей. Три дни по-късно Аби удиви света още повече, като стигна до 6-ото място в Шладминг. Когато две такива класирания станат факт в толкова кратък отрязък от време, със сигурност говорим за нещо много повече от късмет, въпреки че и от него има нужда. Тези резултати само открехват вратата към хоризонта за реализацията на един голям талант, за който се говори от години.

Алберт Попов завърши 6-ти на слалома в Шладминг

Алберт Попов продължава с чудесата - завърши на шесто място в Шладминг!

Българският скиор постигна най-големия успех в кариерата си

Съдбата на Попов досега потвърждава, че големите успехи се постигат тогава, когато се преминат големи изпитания. Включително изпитания, които поставят не само кариерата, но и самия живот на ръба на пропастта. Преди малко повече от 3 години Алберт оцеля след тежка катастрофа в Австрия, при която загина тогавашният треньор на Попов и националния отбор - Драго Грубелник. Трудно е да си представим какво е било в душата на 18-годишния тогава скиор, какво са преживели близките му. 38 месеца по-късно със сигурност той показва, че освен яркия талант, за който се говори вече години наред, притежава и много силен характер.

Снимка 268248

Източник: EPA/БГНЕС

А именно това прави големите личности. Не само в спорта, в живота. Сега предстоят и нови, също така големи изпитания пред Аби - както на пистата, така и извън нея. Всеки следващ успешен слалом - да се надяваме, че ще има десетки такива (като юбиляра Попангелов, за чийто наследник беше провъзгласен и от чуждите коментатори, които помнят успехите на българската легенда от 80-те години), ще превръща Попов все повече в новата голяма спортна звезда на страната. И всяка пропусната врата оттук-насетне ще бъде приемана едва ли не като лична обида от мнозина, които довчера не са знаели името на Алберт Попов, но сега вече ще смятат за негов дълг да успява винаги. И това все пак също е човешко и нормално, защото българите имат нужда от истински герои - и за вдъхновение, но и за тема на разговор, който да разпалва "ракиения патриотизъм".

Алберт Попов с историческо пето място в първия манш в Австрия!

Алберт Попов с историческо пето място в първия манш в Австрия!

Българинът е на крачка от подвиг

Неизбежно е да потърсим сравнение с Григор Димитров, въпреки че орбитите на двамата се намират в различни галактики. Общото е, че и Аби, и Гришо пробиват в спортове, в които България няма трайно присъствие в елита. Изисква се много труд и воля освен таланта да стигнеш до най-добрите в сфера, в която у нас няма сериозна конкуренция, а навън тази конкуренция е жестока. Разбира се, разликите лесно могат да се назоват - Димитров вече е утвърден и успял, независимо какво ще направи до края на кариерата си. Освен това е и единственият ни тенисист, достигнал тези висини. Докато пред Попов винаги ще го има примерът и сравнението с Попангелов, поне докато - дай Боже, изпревари постиженията му.

Очакванията неизменно ще нарастват, ще се увеличат и "специалистите", които ще коментират експертно всяко състезание в социалните мрежи, така както не пропускат да направят забележка на Гришо или Кобрата. Впрочем, далеч съм от мисълта да смятам себе си за специалист в алпийските ски - било то с кавички или без тях. Слаломът на Алберт към върха на спортната слава тепърва започва, а самият той не крие, че мечтае да постигне големи неща на пистата. Когато си на 21, всичко най-добро предстои. Надяваме се да е така. Но дори и само тези постижения доказвата за пореден път, че когато имаш талант и воля и вложиш усилия и постоянство, трудностите и изпитанията са само част от пътя и не бива да служат за оправдания. Защото истинските герои знаят как да ги преодоляват. И да намират място на картата както за себе си, така и за страната, която представляват.

Алберт Попов: Време е за по-големи успехи!

Алберт Попов: Време е за по-големи успехи!

"Целият екип вложи много, за да постигнем този успех"