Да се отмени визовият режим между Русия и Европейския съюз за зимната олимпиада в Сочи, която ще се проведе от 7 до 23 февруари 2014 г., най-вероятно няма да може. Това ще стане факт евентуално в края на 2014 г. Това обяви пред агенция "Новости" посланикът за особени поръчения на руското външно министерство Анвар Азимов.

Миналия вторник ведомството изрази увереност, че до края на 2013 г. ще бъдат осъществени всички съгласувания с ЕС по прехода към безвизов режим. Сега обаче Азимов обяви, че всичко остава да се реши в "обозримо бъдеще". 

"В края на март колегите от консулския отдел ще отидат в Брюксел, за да съгласуват окончателно всички точки. След това ще имаме възможност да започнем да парафираме, а по-нататък и да ратифицираме документа. Перспективата е напълно благоприятна, но няма да се случи до игрите", заяви Азимов.

Изявлението от руското външно министерство бе дадено в деня, в който в Сочи пристигна координационна комисия на МОК за предпоследната, 9-а проверка на готовността на обектите за олимпиадата. Един от водачите на делегацията е френската ски легенда Жан Клод Кили, който бе шеф на оргкомитета на зимните игри в Албервил '92.

Другият е изпълнителният директор в МОК по олимпийските игри Жилбер Фели. Координационната комисия е висшият контролен орган на МОК, а становището на нейните членове се счита за решаващо дали градът домакин е подготвен в достатъчна степен.