Селекционерът на младежкия сборен отбор на Русия по хокей на лед Валерий Брагин повика в състава си българския вратар с руски паспорт Александър Георгиев за младежкото световно първенство, пише в. "24 часа". Дори той има голям шанс да бъде титуляр.

Шампионатът ще се проведе от 26 декември до 5 януари във финландската столица Хелзинки. Именно в тази държава Георгиев пази за ТПС и се представя много силно. Неговото семейство се мести в Русия, когато той е още бебе. Затова той има руски паспорт.

Бащата на Александър държал той да стане професионален спортист. Заради голямата популярност на хокея в Русия го записва да тренира това.

С изявите си във Финландия 20-годишният Георгиев привлече вниманието на Брагин още през пролетта. Оттогава го вика редовно за турнири.

В разширения състав за световното в Хелзинки бяха 4-ма вратари. Трима ще заминат за Финландия. Освен Георгиев това са Иля Самсонов и внукът на легендата Владислав Третяк - Максим.

"Конкуренцията за правото да бъде титулярен вратар е между Георгиев и Самсонов. Решихме да вземем Третяк, защото той превъзхожда по показатели в първенството ни Трушков, който отпада от състава", бе коментарът на Брагин за вратарския пост преди началото на световното.

Преди време Георгиев обяви пред руските медии, че мечтае да играе на световно, и ето че сега му се предоставя тази възможност. За да го извика през май за първи път, Брагин трябваше да намери телефона на баща му, тъй като неговият бе изключен.